Radulović: Uslovi isti, podrška za probrane

Nikšićanin tvrdi da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postupilo selektivno prilikom odlučivanja ko od nekadašnjih radnika “Metalca” zaslužuje da dobije 12 hiljada eura

8203 pregleda 0 komentar(a)
Milivoje Radulović, Foto: Svetlana Mandić
Milivoje Radulović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Milivoje Radulović tvrdi da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postupilo selektivno prilikom odlučivanja ko od nekadašnjih radnika “Metalca” zaslužuje da dobije 12 hiljada eura na osnovu Zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u rudarsko-metalskom sektoru, a koji je stupio na snagu u januaru ove godine.

Prema njegovim riječima, kada je u “Metalcu” uveden stečaj 43 radnika invalida rada, među kojima je i on, završili su na Birou rada uz privremenu naknadu.

”U januaru 2004. godine su rješenja o privremenoj naknadi preimenovali na rješenja o djelimičnoj penziji sve do sticanja prava na starosnu penziju. Kako je ko od nas sticao uslov za starosnu penziju tako smo istu i dobili, prije nego što je ovaj zakon o obeštećenju stupio na snagu”, kaže šezdesetosmogodišnji Milivoje Radulović.

Kada je Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u rudarsko-metalskom sektoru stupio na snagu, njih 43 je podnijelo zahtjev, ali je rješenje o isplati 12 hiljada eura, odnosno nešto preko deset hiljada za radnike koji su od Fonda rada primili 1.926 eura, prema riječima Radulovića, dobio veći dio njih, ne i svi.

”Ne znam da li su ovi iz Ministarstva ekonomskog razvoja ‘pretrčali’ preko naših rješenja i donijeli selektivne odluke, ali smatram da smo mi koji smo dobili negativan odgovor diskriminisani. Evo moje rješenje, na osnovu koga sam odbijen, i rješenje kolege kome su prihvatili zahtjev, iz kog se vidi da imamo potpuno iste uslove. Nikakve razlike nema”, kaže Radulović, koji je kao dokaz pokazao njegovu odbijenicu i rješenje pomenutog kolege.

U obrazloženju Ministarstvo ekonomskog razvoja je navelo da Radulovićev zahtjev odbija jer je redovno stekao penziju, a ne prijevremenu.

”I kolega i ja smo otišli u starosnu penziju, a ne prijevremenu i to prije stupanja ovog Zakona na snagu, ali on je dobio obeštećenje, ja ne”, riječi su Radulovića.

On je prije pola godine nesrećnim slučajem u potpunosti izgubio vid, pa se, kako je kazao, ponadao da će dobiti tu finansijsku pomoć koja bi mu puno značila za liječenje, jer se nada da će u Minhenu moći da obave operaciju i makar malo mu povrate vid.

”Pravna služba iz Saveza organizacije slijepih mi je rekla da imam ista prava kao i ovi što su primili novac. To mi je rekao i advokat koji je podnio žalbu na to rješenje Upravnom sudu. Invalid sam sto odsto i taj bi mi novac puno značio. Mislio sam da bi mi to pomoglo u nekom mom liječenju, ako se mogne nešto činjeti van države. Poslao sam dokumentaciju za Minhen i ponovo treba da obavim neka snimanja i pretrage i da im pošaljem da vide da li se stabilizovalo nakon pola godine i da li se šta može raditi. Te pare bi mi valjale i u slučaju da se ne liječim jer sam nesposoban čovjek i ne mogu da privređujem”.

Kako tvrdi, odgovor iz Ministarstva na zahtjev koji je podnio krajem januara, dobio je krajem oktobra i to tek nakon što je Savez slijepih Crne Gore uputio zamolnicu.

Ministarstvo: Stekao starosnu, a ne prijevremenu penziju

U odgovoru Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore navodi se da Radulović ne ispunjava sve uslove propisane Zakonom o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u rudarsko-metalskoj industriji, jer penziju nije ostvario prijevremeno već redovnim putem, na bazi punog penzijskog staža.

”U svakom konkretnom slučaju, pa i u ovom, odluka je donijeta na bazi činjenica, podataka i dokaza u spisima predmeta, koje su u trenutku donošenja bile poznate ovom resoru, kao postupajućem javno-pravnom organu. U tom smislu nije bilo nikakve selektivnosti u tretmanu podnosilaca zahtjeva”, piše u odgovoru resornog ministarstva.

Napominju da svi koji smatraju “da iz bilo kog razloga postupajući organ u pogledu njihovog zahtjeva nije donio pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku” mogu da se obrate Upravnom sudu.

Objasnili su da na finansijsku podršku pravo imaju radnici rudarsko-metalskog sektora koji su zbog stečaja ostali bez posla u preduzećima koja su bila u vlasništvu države. Riječ je o bivšim radnicima koji su nakon uvođenja stečaja prijevremeno ostvarili pravo na penziju, koji zbog uvođenja stečaja nijesu zasnovali radni odnos kod drugog poslodavca i nijesu dobili otpremninu na osnovu socijalnog programa.

”Ističemo da je postupajuće Ministarstvo odgovorno i temeljno obradilo zahtjev Milivoja Radulovića i za donijetu odluku dalo jasne, detaljne i argumentovane razloge, cijeneći sve dostupne činjenice i okolnosti datog slučaja, s tim što odlukom Ministarstva u krajnjem niko ne može biti oštećen, zbog postojanja upravno-sudske zaštite”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: