Novinar i urednik "Vijesti" Mihailo Jovović dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Jovović je pozvao nadležne u Crnoj Gori, prije svega Agenciju za borbu protiv korupcije, da sada još jednom pročitaju članke, zvanično zatraže dokumente koje je objavio, pitaju Đukanovića šta je najmanje osam puta radio u Ženevi i preispitaju svoju odluku

19594 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Novinar i urednik "Vijesti" Mihailo Jovović dobitnik je prve nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo za serijal priča o tajnim letovima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) Đurđa Radulović je osvojila drugo mjesto za serijal priča o požarima u Crnoj Gori.

Dobitnici treće nagrade su novinar RTCG Marko Vešović i jedan od osnivača Mreža za istraživanje kriminala i korupcije LUPA VladimirOtašević za dokumentarni film "Tajne zločina – ubistvo Duška Jovanovića".

Oni su dobili priznanja za istraživačke priče u Crnoj Gori. Nagrađeni su i novinari iz regiona.

Povezani članci

01. Novembar 2021.

Šta je Đukanović tajno radio u Ženevi

Oni su nagrade primili u Tirani na Medijskom forumu EU - Zapadni Balkan.

Jovović se zahvalio Evropskoj komisiji, BIRN-u i žiriju za nagradu, kolegi novinaru Ivanu Ivanoviću za grafike koje je uradio za tekstove, kao i svojoj matičnoj kući "Vijesti" za podršku.

Sa dodjele nagrade
Sa dodjele nagradefoto: Printscreen

On je čestitao kolegama na izvanrednim filmovima, koji su, smatra on, takođe lako mogli biti prvonagrađeni.

"Iskoristio bih priliku da pozovem nadležne u Crnoj Gori, a prije svega Agencijiu za borbu protiv korupcije, da sada još jednom pročitaju ove članke, zvanično zatraže dokumente koje sam objavio, pitaju gospodina Đukanovića šta je najmanje osam puta radio u Ženevi i preispitaju svoju odluku - koju su donijeli bez pokretanja bilo kakvog postupka - da predsjednik Đukanović, korišćenjem državnog aviona u još neobjašnjene svrhe, ponekad i suprotno odobrenim relacijama, nije prekršio nijedan crnogorski zakon", kazao je Jovović.

foto: Privatna arhiva

Poručio je i da se nada da će Agencija na taj način popraviti svoj imidž organa koji "i dalje selektivno vodi postupke iz svoje nadležnosti".

"Očekujem da se i državno tužilaštvo pozabavi Đukanovićevim tajnim putovanjima u Švajcarsku na račun crnogorskih poreskih obveznika", naveo je Jovović.

Bonus video: