Ugovorene brakove vješto prikrivaju

Predstavljeno istraživanje “Pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju, tržištu rada i socijalnim pravima Romkinja i Egipćanki”

3889 pregleda 0 komentar(a)
Nedostaju redovni preventivni pregledi: Sa konferencije, Foto: Damira Kalač
Nedostaju redovni preventivni pregledi: Sa konferencije, Foto: Damira Kalač

Broj maloljetničkih trudnoća u romskoj i egipćanskoj populaciji je u porastu, a ugovoreni brakovi i dalje problem, koji se vješto prikriva od zajednice.

To je, pored ostalog, juče saopštila Fana Delija tokom prezentacije istraživanja “Pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju, tržištu rada i socijalnim pravima Romkinja i Egipćanki u Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici”.

Istraživanje je za potrebe Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i Centra za romske inicijative Nikšić sproveo Centar za monitoring i istraživanja. Istraživanje je kroz tri fokus grupe sprovedeno od 23. marta do 3. aprila, a potom je od 1. do 10. juna sprovedeno i anketno istraživanje među 24 romska medijatora.

U istraživanju se podsjeća da su osnovno obrazovanje, zdravstvena zaštita i veći dio socijalnih usluga u Crnoj Gori besplatni, ali i da nisu jednako dostupni svima.

”Jezik, fizička dostupnost, nedostatak informacija, siromaštvo, neprilagođenost servisa njihovim potrebama i nejednak tretman, razlozi su zbog kojih se mnoge institucije, programi i usluge ne mogu smatrati jednako dostupnim pripadnicima romske i egipćanske zajednice”, piše u publikaciji koja je dostupna na vebsajtu CIN CG.

Nalaz je pokazao da najveći dio Romkinja ne radi i nema radno iskustvo, te da nakon udaje rijetko koja pripadnica te zajednice nastavlja sa obrazovanjem.

Rukovoditeljka istraživanja i direktorica “Juventasa” Ivana Vojvodić kazala je da je uočeno da djeca predškolskog uzrasta ne poznaju dovoljno crnogorski jezik i da je zbog toga djeci u vrtiću potreban medijator koji razumije i romski i albanski jezik.

U pogledu obrazovanja, kod žena je uočeno da se ono često prekida udajom. Napuštanje škole povezano je i sa nedostatkom materijalnih uslova, adekvatnom garderobom, ali i diskriminacijom.

Ekonomska nezavisnost i ravnopravnost u pogledu zapošljavanja još ne postoji, rekla je Vojvodić, a prepreka u zapošljavanju žena je i izuzetno snažan patrijarhalni obrazac ponašanja.

Govoreći o dječjim brakovima, ona je rekla da je donja granica sada oko 16-17 godina, a da je nekada bila 15. Iz fokus grupe u Nikšiću naveli su primjere da je djevojčica stupila u brak sa 13 godina. U Podgorici, dobijena je izjava o stupanju u brak sa osam, deset, 11 i 13 godina.

Vojvodić je podsjetila na posljednji izvještaj Evropske komisije, prema kojem Crna Gora treba da podigne zvanični limit za stupanje u brak, koji je 16 godina. Međunarodni standard je, kazala je ona, 18 godina.

Istraživanje je pokazalo da ispitanicama nije jasna uloga policije i drugih službi kad je nasilje u porodici u pitanju. Nevladine organizacije ističu se kao ključni izvor podrške. Više ispitanica navelo je da policija slučajeve nasilja ne procesuira, već uzima ulogu medijatora. Informacije o načinima zaštite od nasilja, nisu dostupne na svim jezicima kojima se Romi i Egipćani služe.

Kod zdravstvene zaštite nedostaju redovni preventivni pregledi, posebno u oblasti reproduktivnog zdravlja. Neke učesnice navele su omalovažavajući, diskriminatorski odnos pojedinih medicinskih radnika.

Bonus video: