Kašćelan: Nedopustiv odnos čelnika Prijestonice prema građanima i zaposlenima

Ostaviti dug koji je sada veći od 25 miliona eura, a dozvoliti da se stotinama građana Cetinja ne uplaćuju porezi i doprinosi na pošteno zarađene plate je nedopustivo, neodgovorno i nezakonito, napominje član Predsjedništva cetinjskog odbora SDP
109 pregleda 4 komentar(a)
Dušan Kašćelan, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Dušan Kašćelan, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Ažurirano: 27.09.2017. 09:50h

Cetinjski SDP smatra nedopustivim neodgovorno i nezakonito postupanje čelnika Prijestonice kada je u pitanju izvršavanje poreskih obaveza, kazao je Dušan Kašćelan, član Predsjedništva Opštinskog odbora te partije na Cetinju.

"Prema podacima Ministarstva finansija od 30. juna, Prijestonica Cetinje kasni pet rata po osnovu reprograma duga od 8,7 miliona eura, a prema našim podacima je dug za tekuće poreske obaveze lokalne uprave i njenih preduzeća veći od milion eura što ukupno iznosi gotovo 10 miliona eura. Poreski dug, uz kreditne obaveze od 10 miliona, te značajna dugovanja po raznim drugim osnovama potvrđuje naše tvrdnje da je sadašnji dug Prijestonice veci od 25 miliona eura," navodi Kašćelan.

Četiri opštine značajno kasne sa plaćanjem reprogramiranih i novih poreskih obaveza državi i time krše ugovore sa Vladom, a to su Cetinje, Bijelo Polje, Kolašin i Plav, a tri djelimično - Mojkovac, Rožaje i Andrijevica. Najgora situacija je kada je u pitanju Prijestonica Cetinje koja je kasnila sa isplatom pet rata iz prethodnog reprograma, a lokalna uprava i njena preduzeća i ustanove ne plaćaju redovno ni nove obaveze.

Kako Kašćelan ističe, neprihvatljivo je da Prijestonica zapostavlja svoje zaposlene i ne uplaćuje im poreze i doprinose, a uporedo stvara cijeli niz nepotrebnih troškova. Čelnici Prijestonice, smatra on, bi morali da znaju da su radnici i građani Cetinja na prvom mjestu, a ne njihova "velika, nezarađena primanja."

Ostaviti dug koji je sada veći od 25 miliona eura, a dozvoliti da se stotinama građana Cetinja ne uplaćuju porezi i doprinosi na pošteno zarađene plate je nedopustivo, neodgovorno i nezakonito, napominje on.

"SDP će kao stožer nove vlasti insistirati na preispitivanju svih nezakonitih postupanja i insistirati na potpunoj javnosti kada je trošenje sredstava u pitanju. Radnici Prijestonice i njenih preduzeća, kao i svi naši sugrađani, uvijek će biti na prvom mjestu," zaključio je Kašćelan.

Bonus video: