Čogurić: Skijališta CG na ivici stečaja i u dubokoj krizi koja nije samo u vezi sa finansijskim stanjem

"U najmanju ruku, nemoralno je da skoro svi u menadžmentu Skijališta imaju enormno visoke plate, da predsjednica Odbora direktora prima razne naknade, varijable i apanaže, dok kompanija ostvaruje negativan poslovni rezultat", kaže Ratko Čogurić, jedan od zaposlenih u Ski centru Kolašin 1600

7529 pregleda 12 komentar(a)
Ski centar Kolašin 1600, Foto: Kolašin 1600
Ski centar Kolašin 1600, Foto: Kolašin 1600

Preduzeće Skijališta Crne Gore (SCG), tvrdi Ratko Čogurić, jedan od zaposlenih u Ski centru Kolašin 1600, je na ivici stečaja i u dubokoj krizi, koja nije samo u vezi sa finansijskim stanjem.

Čogurić je to napisao, reagujući na saopštenje sindikata tog državnog skijališta. On kaže “da je jasno je da je saopštenje pisao menadžment, u pokušaju da zajedno sa rukovodstvom sindikata obmanu javnost”.

Međutim, kako tvrdi Čogurić, “činjenice su bitno drugačije i one na najbolji način demantuju saopštenje rukovodstva sindikalne organizacije”.

“SCG su u periodu od 1. januara do 31. avgusta 2022. godine ostvarila negativan poslovni rezultat, sa jasnim trendovima ostvarenja lošijeg poslovnog rezultata u nastavku godine. To piše u obrazloženju Odluke Skijališta Crne Gore o smanjenju zarada zaposlenima SCG. Odluka je donesena 23. septembra ove godine. Naše preduzeće je na ivici stečaja i u dubokoj je krizi koja nije samo u vezi sa katastrofalnim finansijskim stanjem, već, što je još gore, ne vide se efikasni i pouzdani načini i metode, koji vode ka stabilizaciji i normalizaciji stanja u SCG”, tvrdi Čogurić.

Prema njegovim riječima “jasne i precizne strategije o daljem razvoju Skijališta nema, a kako stvari stoje neće je zadugo ni biti”. Čogurić tvrdi da “različite interesne grupacije već duže vrijeme smišljeno i podmuklo urušavaju Skijališta Crne Gore i vode ga ka totalnom kolapsu”.

“Pitanje je prosto - čijom krivicom i čijim neznanjem, nestručnošću i neradom su SCG dovedena u ovu situaciju? Odgovor je, ko hoće da ga vidi, jasan i svima poznat. To se desilo jer se nije dobro upravljalo ni planiralo, nijesu se uradila neke stvari koje su bile obavezne. Ne interesuju me trenutna personalna rješenja menadžmenta, već me interesuje da konačno upravljačka struktura državnih preduzeća u Crnoj Gori počne snositi odgovornost za svoj rad. U najmanju ruku, nemoralno je da skoro svi u menadžmentu Skijališta imaju enormno visoke plate, da predsjednica Odbora direktora prima razne naknade, varijable i apanaže, dok kompanija ostvaruje negativan poslovni rezultat. Poslovni rashodi bez amortizacije i ostalih poslovnih rashoda veći su za 204.000, u odnosu na 2021. godinu, dok većina radnika u Ski centru Kolašin 1600 prima platu od 450 eura”, objašnjava Čogurić.

Bez obzira na, kako kaže, “mukotrpan rad, stručnost i odgovornost koje svakodnevno ulažu, zaposleni su dovedeni u potpuno podređen položaj, u kojem su im ugrožene zarade, radna mjesta i egzistencija njih i njihovih porodica”. Čogurić podsjeća da su “radnici Ski centra Kolašin 1600, na čelu sa rukovodiocem Bojanom Medenicom, odlično odradili zimsku sezonu 2021/22, uspješno pripremili i odradili ljetnu sezonu i započeli pripremu zimske sezone 2022/23".

"Primarno kao rezultat naših radnih aktivnosti imali smo najbolje rezultate od osnivanja kompanije. Prihodi od restorana "Troglava" porasli su 79 odsto, a prihodi od prodaje karata za žičare 69 odsto. Shodno tome, ne vidim ni najmanji razlog da se smanji zarada bilo kojem zaposlenom u Ski centru Kolašin 1600, niti da se smanjuje broj zaposlenih u Ski centru Kolašin 1600. Mi smo očekivali da dobijemo bonus u odnosu na postignute rezultate, kao i na težinu posla i uslove u kojima se radi (na planini, pri velikim hladnoćama, gužvi, pritisku...), a ne da nam smanje, ionako male, plate. Naročito, s obzirom na to koliko odgovoran i težak posao obavljamo”, kaže Čogurić.

On je kolegama iz sindikata poručio “da ih uski pojedinačni interesi neće odvesti putem kojim treba da idu”. Takođe, sugeriše im “da ne prodaju radnike Ski centra Kolašin 1600 za sitne interese”.

Bonus video: