Bečić: Njegoš ispisao posebne stranice crnogorske istorije

Bečić je kazao da je zaostavština Petra II Petrovića Njegoša, kada je riječ o našoj književnosti i filozofiji, "bila i biće bogatstvo neprocijenjive vrijednosti"

1781 pregleda 15 komentar(a)
Bečić, Foto: Press centar Demokrata
Bečić, Foto: Press centar Demokrata

Lider Demokrata Aleksa Bečić uputio je građanima čestitku povodom Njegoševog dana - crnogorskog praznika kulture, koji se danas obilježava.

Kazao je da će se taj praznik naredne godine slaviti dva dana. Iz Demokratske Crne Gore je prije dva dana saopšteno da će, početkom naredne sedmice, u skupštinsku proceduru predati izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, kojim će tražiti da se Njegošev dan praznuje dva dana.

"Izuzetno zadovoljstvo mi pričinjava činjenica što je na predlog Demokrata prošle godine, kada smo obilježavali jubilej, 170. godina od Njegoševe smrti, najveći zakonodavni organ Crne Gore, proglasio njegov rođendan državnim praznikom.

"O liku i djelu Petra II Petrovića Njegoša izlišno je govoriti, naročito imajući u vidu činjenicu da je riječ o najistaknutijem vladaru crnogorske istorije čija je zaostavština, kada je riječ o našoj književnosti i filozofiji, bila i biće bogatstvo neprocijenjive vrijednosti.

"Prepoznat, pored ostalog, po rečenici koju je izrekao na samom kraju svog života 'Ne žalim što ću umrijeti, ali žalim što u mome životu nisam ništa znamenito učinio', govori o njegovoj skromnosti, poniznosti i svemu onome što je jedan istinski vladar svoga vremena bio i predstavljao.

"Danas, 171. godinu od njegove smrti, njegova ličnost i njegova djela, svjedočanstvo su da je kako tada, tako i danas, Petar II Petrović Njegoš ostao upamćen i slavljen kao neko ko je ispisao posebne stranice crnogorske istorije.

"Sa željom da Njegošev dan - crnogorski praznik kulture, zaživi i postane primjer kako se praznuje jedan državni praznik, još jednom svim građankama i građanima Crne Gore upućujem najiskrenije čestitke", naveo je Bečić u čestitki.

Bonus video: