Terenci idu za Podgoricu

Vlada odlučila da povuče terenska vozila koja su prije tri godine dodijeljena agro biznis infocentrima na Žabljaku, u Šavniku, Pljevljima, Mojkovcu i Petnjici, iako su ustupljena na trajno korišćenje... U Ministarstvu poljoprivrede nezvanično kažu da su pojedine lokalne uprave nezakonito preregistrovale vozila...

9554 pregleda 3 komentar(a)
U Opštini Mojkovac kažu da su im vozila potrebnija nego ikad, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
U Opštini Mojkovac kažu da su im vozila potrebnija nego ikad, Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) ovih dana iz opština na sjeveru povlači službena terenska vozila “dacia duster”, koja su prije tri godine dodijeljena agro biznis infocentrima na Žabljaku, u Šavniku, Pljevljima, Mojkovcu i Petnjici.

Dok su u MPŠV “Vijestima” kazali da se terenci povlače jer su agro infocentri prestali sa radom, pa i potreba za vozlima po tom osnovu, u nekim lokalnim upravama tvrde da su im ti automobili potrebniji nego ikad.

”Odluka o povlačenju predmetnih vozila je donijeta na osnovu Zaključka Vlade, kojim je odlučeno da se vozila iz tih opština vrate Ministarstvu. Kako nakon nekoliko urgencija, niko, osim Pljevalja, nije postupio po tom Zaključku, morali smo da preduzmemo takvu mjeru. Vozila su dodijeljena na trajno korišćenje za potrebe agro biznis infocentara, a kako ti centri više ne postoje, prestao je i osnov za korišćenje tih vozila, pa su samim tim dužni da ih vrate”, odgovorili su iz MPŠV.

Iz tog resora, međutim, nijesu odgovorili u koju će svrhu ubuduće vozila biti korišćena, ali ni koliko su poljoprivrednici do sada imali koristi od terenca.

U Zaključku Vlade iz septembra 2019. godine, na osnovu kojeg su agro biznis infocentri i savjetodavne službe dobili vozila, pisalo je da se ona ustupaju na trajno korišćenje, bez naknade.

Međutim, novim Zaključkom od 22. aprila 2021. Vlada je odredila da se terenci daju na privremeno upravljanje i korišćenje.

U mojkovačkoj Opštini objašnjavaju da su za vozilo došla dva službenika MPVŠ sredinom minule sedmice. U Sekreterijatu za poljoprivredu kažu da su jako razočarani takvim potezom. Tvrde da su sada bez ikakvog automobila, koji bi im olakšao terenski rad.

”Sekretarijat za poljoprivredu ne posjeduje nijedan automobil. Smatram da ovo, svakako, nije pokazatelj odgovornog odnosa MPŠV prema sjeveru i razvoju poljoprivrede. Podsjećam da u mojkovačkoj opštini imamo frapantan pad u stočarstvu, naročito, što je zabrinjavajuće u aktuelnoj situaciji. Imamo neprestano uklanjenje ‘mlječnih grla’, a s druge strane nema pokušaja da se stočarima značajnije pomogne”, objašnjava sekretarka Tanja Simić.

Kao kaže, vozilo koje je vraćeno u Podgoricu već dugo nije korišćeno, jer MPŠV nije dozvoljavalo registraciju.

U Opštini navode da je “dacia duster” koja je bila u Mojkovcu za tri godine prešla svega 11.000 kilometara.

Sekretarka Simić objašnjava da mojkovački stočari izdižu na tri planine, te da je poljoprivrednoj službi neophodno vozilo da bi do njih stigla.

”Uzeti sa sjevera terence je užasno. Smatram da su potrebniji na sjeveru nego na podgoričkom asfaltu i ne razumijem gest Ministarstva. Razočaravajuće je toliko nerazumijevanja za naše potrebe i toliki nedostatak sluha za podršku stočarima i ostalim poljoprivrednicima, koji su ionako u nezavidnom položaju”, kaže ona.

”Vijestima” su u MPŠV nezvanično rekli da su neke opštine u međuvremenu, i pored zahtjeva da ih vrate, auta već preregistrovali, što je, tvrde, kršenje zakona. Zbog toga su u julu prošle godine od MUP-a tražili da “poništi rješenja ili neki drugi upravni akt kojima su vozila preregistrovana i obezbijedi da budu vraćena MPŠV”.

Urgencija se, pored vozila dodijeljenih agro biznis infocentrima, odnosila i na dva “fiat grande punto” i “shevrolet aveo”, dodijeljena takođe 2019. savjetodavnim poljoprivrednim službama u Kolašinu, Mojkovcu i Šavniku.

Ključeve terenaca predstavnicima lokalnih uprava na sjeveru uručio je 18. septembra 2019. tadašnji potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Kako je tada objašnjeno, vozila su nabavljena kroz MIDAS 2 projekat, koji je Vlada relizovala u saradnji sa Svjetskom bankom.

Takođe, tada je obavezano MPŠV da, nakon 31. aprila 2021. godine kada je isticao rok privremenog upravljanja i korišćenja, od lokalnih uprava preuzme vozila i o tome sačini zapisnik.

Agro biznis infocentri osnivani su sporazumima Ministarstva i lokalnih uprava, s ciljem “da se ojačaju savjetodavni i stručni poslovi u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, podigne nivo znanja poljoprivrednih proizvođača iz oblasti proizvodnje, prerade i plasmana poljoprivrednih proizvoda i ostvari saradnja i partnerstvo farmera…”.

Među ciljevima je bilo i “udruživanje agroindustrije sa državnim i lokalnim institucijama i njihovo uzajamno približavanje i povezivanje” i stvaranje uslova za razvoj ruralnih područja, kao i podizanje svijesti o očuvanju životne sredine.

Bonus video: