Nikšić: Sa dvije deponije u Ozrinićima prikupljeno 65 vreća otpada

Ukoliko se odlaganje otpada nastavi, sav trud oko uklanjanja deponija biće uzaludan jer će ubrzo nići nove. Nadamo se da će održivost ove lokacije biti vidljiva i da se na ovom prostoru ubuduće više neće odlagati otpad, kazao je direktor Društva mladih ekologa

2812 pregleda 2 komentar(a)
Sa akcije, Foto: DMEN
Sa akcije, Foto: DMEN

Ozrinići su jedna od većih mjesnih zajednica u Opštini Nikšić koja se već duže vrijeme suočava sa problemom nelegalnih smetlišta.

Kako bi tu sliku koliko-toliko promijenili, nevladina organizacija (NVO) Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovala je akciju uklanjanja otpada tokom koje je prikupljeno 65 vreća otpada različitog porijekla.

Akcija je realizovana u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice i Javnim preduzećem Komunalno Nikšić, a učestvovali su i predstavnici lokalne uprave i udruženja građana "Eko-bonton". Otpad je uklanjan na dvije lokacije u pomenutoj mjesnoj zajednici, dok je mehanizacija Komunalnog preduzeća u više navrata odvozila otpad sa lokaliteta Suvo polje.

"Akciji je prethodio konsultativni sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica koje su najviše opterećene nelegalnim smetlištima. Predstavili smo naše terensko istraživanje i dogovorili smo akciju sa Mjesnom zajednicom Ozrinići, koja je dala značajan doprinos realizaciji", rekao je direktor DMEN-a, Miodrag Karadžić.

Nelegalna smetlišta stvorili su nesavjesni građani. Ukoliko nastave tako, kako je kazao Karadžić, sav trud oko uklanjanja deponija biće uzaludan jer će ubrzo nići nove.

"Akcijom je poslata poruka građanima gdje, kako i na koji način da odlažu otpad, jer za to postoje predviđena mjesta. Nadamo se da će održivost ove lokacije biti vidljiva i da se na ovom prostoru ubuduće neće više odlagati otpad", istakao je Karadžić.

Detalj sa akcije
Detalj sa akcijefoto: DMEN

Prema riječima predsjednika Savjeta mjesne zajednica Miodraga Rojevića preko rijeke Gračanice su tri mosta koji ih povezuju sa gradom i koji su, upravo zbog otpada, u veoma lošem stanju.

"Moramo se svi pokrenuti. Ne može nam niko pomoći, ako mi sami sebi ne pomognemo. Moramo voditi računa o sredini gdje živimo i svi se moramo uključiti, da ovo bude jedan prelijep prostor. Gračanica je u katastrofalnom stanju. To se mora rješavati u narednom periodu”, poručio je Rojević.

Akcija uklanjanja otpada dio je projekta „Podrška procesu uspostavljanja pravilnog upravljanja otpadom u Nikšiću”, koji sprovodi Društvo mladih ekologa, a koji je finansijski podržan od Skupštine opštine Nikšić na konkursu za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

Bonus video: