Jovović direktor Agencije za zaštitu konkurencije

"Nebojša Jovović je zaposlen u Agenciji od 2017. godine gdje je radio na najsloženijim poslovima u Sektoru za utvrđivanje zabranjenih sporazuma, zloupotrebe dominantnog položaja, procjenu koncentracija, pojedinačnih izuzeća i sektorskih analiza"

6587 pregleda 5 komentar(a)
Jovović, Foto: Agencije za zaštitu konkurencije
Jovović, Foto: Agencije za zaštitu konkurencije

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije je imenovao Nebojšu Jovovića za direktora Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) na period od pet godina.

Jovović je, kako se navodi u saopštenju Agencije za zaštitu konkurencije, imenovan na sjednici u petak,11. novembra, nakon sprovedenog javnog konkursa.

Navode da je Agencija od 2018. godine bila u v.d. stanju, pa se imenovanjem direktora premošćava izazovan period u radu AZZK-a i obezbjeđuje se stabilnost i konstantnost.

Što je, kako su kazali, od ključnog značaja za ispunjenje zahtjeva Evropske komisije na polju jačanja administrativnih kapaciteta te institucije i ostalih zahtjeva definisanih završnim mjerilima u poglavlju 8 - Konkurencija.

"Kao profesionalac ostvaren u oblasti konkurencije i na akademskom i na profesionalnom planu, Jovović je svoju viziju razvoja Agencije definisao kroz više ključnih elemenata", navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja biće, kako je poručeno, posvećena jačanju i unaprjeđenju administrativnih kapaciteta Agencije kao temelja za postizanje prepoznatljivih rezultata u toj oblasti.

Osim toga, puna pažnja će, kako ističu, biti posvećena jačanju međuinstitucionalne i međunarodne saradnje kroz jačanje preventivne uloge Agencije prilikom dodjele državne pomoći i saradnje sa evropskim partnerima na planu preuzimanja i primjene iskustva država članica EU u predmetnim oblastima.

Dodaju da će Agencija u punom kapacitetu rješavati kompleksne slučajeve koji se vode pred tom institucijom i u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskim osnovom, pokretati nove slučajeve kako bi sačuvala jednake uslove za sve učesnike na tržištu Crne Gore, sa posebnim aspektom na transparentnost rada Agencije kroz blisku saradnju sa medijima, civilnim sektorom, građanima i privrednim subjektima.

Jovović je, kako je saopšteno, zaposlen u Agenciji od 2017. godine gdje je radio na najsloženijim poslovima u Sektoru za utvrđivanje zabranjenih sporazuma, zloupotrebe dominantnog položaja, procjenu koncentracija, pojedinačnih izuzeća i sektorskih analiza.

U periodu od 2019. do 2020. godine, radio je, kako navode, na poslovima u Sektoru za kontrolu državne pomoći kao Glavno ovlašćeno službeno lice, nakon čega je bio angažovan u Odsjeku za analizu uslova konkurencije na tržištu u Agenciji sve do izbora za v.d. direktora u aprilu 2022. godine.

Dodaju da je prije Agencije radio kao ekonomsko-finansijski analitičar i konsultant.

Pored praktičnih iskustava koja je sticao dugogodišnjim radom u Agenciji, paralelno je, ističu, istraživao tu oblast kroz načuno-istraživački rad.

"Stečena znanja iz oblasti konkurencije i državne pomoći sticao je na mnogobrojnim projektima, seminarima i obukama. Autor je više naučnih i stručnih radova", poručuju u saopštenju.

Bonus video: