Sindikat Univerziteta CG: Izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru vrši se diskriminacija

Posljednjim izmjenama Zakona došlo je do povećanja zarada za 41 odsto zaposlenih na UCG

3639 pregleda 3 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Sindikat Univerziteta Crne Gore (UCG) saopštio je da se izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru vrši diskriminacija dijela zaposlenih na UCG.

Poručili su da uzimajući u obzir društvenu situaciju gdje se svakodnevno svjedoči "opravdanim" zahtjevima zaposlenih iz različitih djelatnosti za povećanje zarada, a u kontekstu čestog pominjanja povećanja zarada zaposlenih na UCG, Sindikat UCG ima potrebu da donosiocima odluka i ukupnoj javnosti predstavi i bliže pojasni situaciju vezanu za zarade zaposlenih u toj visokoškolskoj ustanovi.

Kako se navodi u saopštenju Sindikata Univerziteta Crne Gore posljednjim izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru došlo je do povećanja zarada za 41 odsto zaposlenih na UCG.

Međutim, kako dodaju, nasuprot tome 59 odsto zaposlenih (saradnici u nastavi, stručno i neakademsko osoblje) nije obuhvaćeno pomenutim izmjenama, pa samim tim ni povećanjem zarade.

Ističu da su takvo povećanje zarada zaposlenima sa akademskim i naučnim zvanjima više puta pozdravili, ali ujedno cijene da je tim povećanjem zarada izvršena apsolutna diskriminacija u odnosu na ostale zaposlene na UCG.

Iz tog razloga su, kako navode, od samog početka najave izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru konstantno naglašavali da se pomenutim izmjenama "vrši diskriminacija dijela zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore i ujedno urušava sistem kolektivnog pregovaranja".

Stoga su, kako kažu, zahtijevali da što prije otpočnu pregovori sa rukovodstvom Univerziteta Crne Gore i Ministarstvom prosvjete na izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za UCG.

A sve u, kako navode, cilju povećanja koeficijenata na osnovnu zaradu zaposlenima čije zarade nijesu obuhvaćene izmjenama pomenutog zakona.

Poručili su da je Sindikat UCG-a u ovom trenutku i pored nekoliko internih sastanaka i dalje bez odgovora i rješenja problema zarada zaposlenih na UCG.

"Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi naša država, Sindikat Univerziteta Crne Gore je odustao od prijedloga za povećanjem zarada zaposlenih od 65 odsto u tekućoj godini (koliko je iznosilo minimalno povećanje koeficijenta osnovih zarada osoblja u akademskom i naučnom zvanju)", kazali8 su oni.

Dodaju da imajući u vidu svakodnevni porast cijena osnovnih životnih namirnica, Univerzitetski odbor Sindikata Univerziteta Crne Gore smatra potpuno opravdanim i realnim njihov zahtjev za povećanjem zarada za 45 odsto počev od 1. januara 2023. godine.

"Ovim putem, još jednom ističemo da potpuno podržavamo značajno povećanje zarada zaposlenih u akademskom i naučnom zvanju na Univerzitetu Crne Gore i ujedno apelujemo da što prije otpočne socijalni dijalog u cilju blagovremenih i odgovarajućih izmjena Kolektivnog ugovora za Univerzitet Crne Gore u cilju unapređenja socio-ekonomskog položaja svih ostalih zaposlenih na Univerzitetu ali i anuliranja negativnih efektata unutar kolektiva koji su nastali usljed usvojenih izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: