LABMA: Potpisan memorandum o saradnji na polju pomorske i podvodne kulturne baštine

Cilj je podrška razvoju koji će obezbijediti veću prepoznatljivost podvodne kulturne baštine, kao i njenu promociju kroz upotrebu digitalnih tehnologija, navodi se u saopštenju

1553 pregleda 0 komentar(a)
Ćetković i Ivošević, Foto: laboratorija za arheologiju mora
Ćetković i Ivošević, Foto: laboratorija za arheologiju mora

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet Kotor, potpisali su memorandum o saradnji, u svrhu naučne i stručne saradnje u oblasti pomorske i podvodne kulturne baštine, saopštili su iz Laboratorije za arheologiju pomorstva.

Memorandum su potpisali direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Maja Ćetković i Dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru, Špiro Ivošević.

Dokumentom se predviđa saradnja na realizaciji naučno-istraživačkih projekata vezanih za predmet pomorska i podvodna kulturna baština Crne Gore.

Cilj je podrška razvoju koji će obezbijediti veću prepoznatljivost podvodne kulturne baštine, kao i njenu promociju kroz upotrebu digitalnih tehnologija, navodi se u saopštenju.

Ističu da će, "institucije blisko sarađivati na svim aspektima implementacije UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, kao i na razvoju modernih sistema za zaštitu iste".

Kako kažu, predviđa se i izgradnja baze podataka podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Institucije će razmijenjivati podatake, raditi na digitalizaciji podvodne kulturne baštine, njenoj dokumentaciji i primjeni metoda daljinske detekcije.

"Sarađivaćemo na organizaciji naučnih seminara, kulturnih manifestacija, u realizaciji edukativnih programa, izložbi i promocija vezanih za atraktivnu podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: