Kadribašić: Dvije kosti smo našli na deponiji

“Trebalo je ručno raditi otkopavanje, a ne mašinamama. Bačeno je na stotine nišana. Neki su u betonu, a ja i prijatelj uspjeli smo da izvučemo tri, jer su spomenici svjedoci jednog vremena i treba ih sačuvati", kazao je Pojatić
104 pregleda 0 komentar(a)
džamija, Foto: Privatna arhiva
džamija, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.09.2017. 19:53h

Glavni imam Husein pašine džamije u Pljevljima Samir Kadribašić tvrdi da nijesu tačne tvrdnje slikara Belisa Pojatića da je prilikom izgradnje dijela haremskog zida uništeno na stotine spomenika i oskrnavljeno više grobnica.

Kadribašić je rekao da su u materijalu koji je nakon otkopavanja odložen u naselju Ševari pronađene dvije ljudske kosti , koje će “biti dostojanstveno sahranjene u dvorištu džamije”.

“Mi smo odmah reagovali i lično sam obišao predmetnu lokaciju. Radi se o dvije ljudske kosti koje će biti dostojanstveno sahranjene. Taman posla da je nekome bila namjera da razbacuje ljudske kosti ”.

Kadribašić je kazao da se nadgrobni spomenici nalaze u haremu džamije i da se u to mogu uvjeriti svi koji to žele.

“Nišani (spomenici) koje Pojatić pominje bili su ugrađeni u stari zid. Svi su sačuvani, odloženi u haremu džamije i niko nijedan nije odnio. Svi će biti sačuvani i adekvatno zbrinuti”, rekao je Kadribašić juče “Vijestima”.

On je dostavio i fotografije na kojima se vidi veliki broj nadgrobnih spomenika u dvorištu džamije.

“Vijesti” su u petak objavile Pojatićeve navode da je uništeno na stotine spomenika i oskrnavljeno više grobnica, što je direktor pljevaljske galerije i fotografijama dokumentovao.

Pojatić nije juče želio da komentariše navode Kadribašića.

On je prije nekoliko dana rekao da je najveći problem to što su iskopane ljudske kosti završile na deponiji, u naselju Ševari...

“Trebalo je ručno raditi otkopavanje, a ne mašinamama. Bačeno je na stotine nišana. Neki su u betonu, a ja i prijatelj uspjeli smo da izvučemo tri, jer su spomenici svjedoci jednog vremena i treba ih sačuvati. Na spomenicima postoje tekstovi sa podacima koji su vjerovatno značajni za islamsku kulturu“.

Radove na izgradnji zida džamije sa 150.000 eura finansira Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinacju (TIKA).

Protokol o saradnji potpisali su nedavno predstavnici agencije TIKA, Opštine Pljevlja, Islamske zajednice Crne Gore i Odbora Islamske zajednice Pljevlja.

Planirano je da radovi traju tri mjeseca.

Husein pašina džamija jedna je od najznačajnijih vjerskih objakata na Balkanu.

Rekonstrukcija džamije počela je 2006. godine uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Tokom dvogodišnjih radova, izvršena je konstruktivna sanacija objekta, uz sanacione i konzervatorsko-restauraterske radove na džamiji i šadrvanu i spoljašnjem uređenju.

Bonus video: