Božović čestitrao Međunarodni dan studenata: Nije presudno samo obrazovati um već i srce

"Iskoristite servise podrške na Univerzitetu koji će vam pomoći da slijedite svoj zacrtani put, karijere ili nauke. Razvijajte svoju kritičku misao i polažite pravo na slobodu mišljenja, nek se vaš glas uvijek čuje"

4134 pregleda 3 komentar(a)
Božović, Foto: UCG
Božović, Foto: UCG

Nije presudno samo obrazovati um već obrazovati i srce, a to znači da znanjem treba da, u budućnosti, date odgovor na potrebe jednog društva, a zašto ne i svijeta, poručio je Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore, čestitajući Međunarodni dan studenata.

"Međunarodni dan studenata - 17. novembar je dan kad se slavi multikulturalnost, različitost i saradnja studenata širom svijeta, ali i posebnost studenata svakog univerziteta. Univerzitet Crne Gore ima razloga da slavi svakog studenta koji je odabirom Univerziteta krenuo putem promjene na bolje, počevši od samog sebe, željom da izgradi svoj put kroz znanje. U zajednici od 20.000 njih, nije malo za jedno društvo. Radeći na sebi, gradeći znanje, radite na boljem sjutra cijelog društva. Oni najbolji od vas, investirajući u znanje i dajući krila inventivnosti, mogu da promijene tokove ne samo jednog društva već i svijeta. Ljudi sa ovih prostora su to već dokazali. Univerzitet Crne Gore će vam pružiti podršku da raskinete sa svakim vidom inercije i pustite na slobodu kreativni impuls koji sasvim sigurno nosite u sebi. Dopustite da budete izazvani već izrečenom pjesničkom maksimom "Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!" (A. B. Šimić)", istakao je Božović.

On je dodao da se danas studentima više nego ikad pružaju razne mogućnosti kroz umreženost Univerziteta Crne Gore sa visokoškolskim, naučnoistraživačkim i umjetničkim centrima svijeta koji nude ekspertizu koju studenti mogu donijeti svojoj zemlji.

"Iskoristite servise podrške na Univerzitetu koji će vam pomoći da slijedite svoj zacrtani put, karijere ili nauke. Razvijajte svoju kritičku misao i polažite pravo na slobodu mišljenja, nek se vaš glas uvijek čuje. Kolika je snaga mladosti govori i to što je ovaj datum svjetsko podsjećanje na borbu palih studenata Univerziteta u Pragu, za slobodu, demokratiju i pravo na obrazovanje. Sa ponosom na vaš dosadašnji rad, čestitam vam vaš Dan, sa željom da idete kroz život, svom svojom veličinom, korakom uspjeha na svim poljima: i života, i obrazovanja, i umjetnosti, i nauke", poručio je Božović.

Bonus video: