Ministarstva da objave odluke o dodjeli novca za projekte NVO

Ukoliko se nastavi ovom dinamikom, izvjesno je da nevladine organizacije ostanu bez sredstava za projekte u ovoj godini, ističu iz CRNVO

3107 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je ministarstva da hitno objave pozive i odluke o dodjeli novca za projekte NVO.

Iz CRNVO su saopštili da su danas uputili dopis predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću sa konkretnim zahtjevima.

Oni su zatražili da sva ministarstva koja još nijesu objavila javne pozive za finansiranje projekata/programa NVO, to hitno učine.

“Kao i da ona ministarstva koja još objavila odluke o dodjeli sredstava za projekte NVO, u hitnom roku od deset dana objave pozive/odluke kako bi realizacija projekata mogla otpočeti u ovoj godini”, navodi se u saopštenju.

U suprotnom, kako su rekli iz CRNVO, ukoliko se nastavi ovom dinamikom, izvjesno je da NVO ostanu bez sredstava za projekte u ovoj godini.

Iz CRNVO su pozvali nadležno Ministarstvo javne uprave (MJU) na ozbiljniji i proaktivniji odnos prema NVO.

Oni su upitali zašto MJU nije preduzelo pravovremenu akciju kako bi dodjela novca za projekte NVO bila u skladu sa zakonom.

Iz CRNVO su kazali da su ozbiljno zabrinuti zbog kršenja Zakona o NVO u dijelu finansiranja projekata i programa NVO.

Kako su naveli, time se nastavlja praksa prethodnih vlada u dijelu kašnjenja i zanemarivanja obaveza koje proizilaze iz Zakona o NVO u toj oblasti.

“Konkretno, u skladu sa Zakonom o NVO, javni konkursi za raspodjelu novca za finansiranje projekata i programa u prioritetnim oblastima od javnog interesa trebalo je da budu objavljeni najkasnije do 1. marta tekuće godine”, kaže se u saopštenju.

Iz CRNVO su kazali da osam ministarstava još nije raspisalo javni poziv za finansiranje projekata/programa NVO.

Oni su naveli da dva ministarstva, koja su objavila konkurse za projekte prije nekoliko mjeseci, još nijesu objavila odluke o dodjeli novca, čime blokiraju procese dodjele sredstava za projekte NVO za tekuću godinu.

Iz CRNVO su rekli da kašnjenje u objavljivanju konkursa i zanemarivanje obaveza iz Zakona o NVO ne dovodi u pitanje samo realizaciju finansiranja projekata i programa NVO.

“Već istovremeno dovodi u pitanju realizaciju javnih politika - zakona, strategija, akcionih planova u prioritetnim oblastima, sa kojima podržani projekti moraju biti povezani”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz CRNVO, iako je novi način finansiranja trebalo direktno da poveže prioritete Vlade sa projektima NVO, ovakvom praksom se u potpunosti obesmišljava cjelokupni koncept finansiranja programa i projekata NVO.

“Stoga pozivamo ministarstva koja su bila obavezna da objave javne konkurse u prioritetnim oblastima od javnog interesa da donesu odluke u najkraćim mogućim rokovima kako bi sredstva za finansiranje projekata i realizaciju javnih politika mogla biti dodijeljena u ovoj godini”, kaže se u saopštenju.

Iz CRNVO su kazali da moraju sa žaljenjem konstatovati da je odnos Vlade u pogledu primjene Zakona o NVO i finansiranja projekata jednako loš kao i odnos prethodne Vlade koju je predvodio Zdravko Krivokapić, ali i svih prethodnih koje je predvodila Demokratska partija socijalista.

Oni su rekli da više od 20 godina svim vladama pokušavaju da objasne da je novac koji se opredjeljuje za finansiranje projekata i programa NVO zapravo usmjeren na zadovoljavanje potreba ugroženih djelova stanovništva.

“Osoba sa invaliditetom, djece, starih, pripadnika isključenih djelova stanovništva, za ostvarenje strateških planova koje donosi sama vlada kao i ispunjenje obaveza uspostavljenih zakonima”, kaže se u saopštenju.

Iz CRNVO su naveli da se projektima NVO doprinosi ostvarenju strateških planova vlade u raznim oblastima, pa će kašnjenjem u finansiranju biti ugrožena i realizacija strateških planova.

“Zbog toga se finansiranje projekata NVO ne može smatrati troškom već investicijom u kvalitetniji život građana”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: