Plate zavise od šefa, ugovori od završenog posla

Državna revizija dala uslovno mišljenje na poslovanje Radio televizije Crne Gore

11101 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada RTCG-a, Foto: BORIS PEJOVIC
Zgrada RTCG-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Radio televizija Crne Gore zaključivala je prošle godine ugovore o privremenim i povremenim poslovima u toku ili nakon što su završeni, a nije imala ni plan za angažovanje osoba po ugovorima.

To stoji u mišljenju Državne revizorske institucije, koja je dala uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj RTCG, ali i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

DRI je dala set preporuka menadžmentu RTCG, na čijem čelu je Boris Raonić.

”Ugovori o privremenim i povremenim poslovima su zaključivani u toku ili nakon izvršenja ugovorene obaveze. Pojedinim ugovorima nijesu jasno i precizno definisane obaveze angažovanih lica. RTCG nije donijela plan angažovanja lica po ugovorima, kojim bi se, pored iznosa sredstava, jasno i precizno definisale aktivnosti, poslovi i broj izvršilaca”, naglasila je DRI.

Kad je u pitanju zaključivanje ugovora o dopunskom poslu, revizori su utvrdili da su ugovori zaključivani retroaktivno, kao i da u jednom slučaju nije jasno i precizno definisana obaveza angažovanog lica: “RTCG nije donijela plan kojim bi se precizirali poslovi koji će se realizovati tokom godine kroz zaključene ugovore o dopunskom poslu, broj lica i potrebna finansijska sredstva”.

DRI je Javnom servisu preporučila da ugovore zaključuje prije datuma određenog za početak izvršenja obaveze koja je predmet ugovora.

”Potrebno je da RTCG, imajući u vidu broj zaključenih ugovora i iznos utrošenih sredstava za ovu namjenu, donese plan angažovanja lica, kojim bi se, pored iznosa sredstava, jasno i precizno definisale aktivnosti, poslovi i broj izvršilaca... Potrebno je da RTCG donese internu proceduru o uslovima i načinu angažovanja, izboru lica, sistemu nadzora i kontrole zaključenih ugovora...”, poručuju iz DRI.

Vrhovna revizija je primijetila i da varijabilni dio zarade zaposlenih zavisi od rukovodilaca organizacionih jedinica.

”Subjekat revizije nije u skladu sa članom 29 Kolektivnog ugovora RTCG donio posebni akt kojim bi se uredili uslovi i način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade zaposlenih. Rukovodioci organizacionih jedinica nijesu, shodno članu 13 Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu u RTCG, podnosili predloge odluka za isplatu zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu čiji je sastavni dio obrazloženje za isplatu stimulansa po svim osnovama i mjerilima iz člana 9 i 10 istog”, navodi DRI.

Revizori su preporučili RTCG da donese poseban akt kojim bi se uredili uslovi i način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade zaposlenih.

”…Potrebno je da nadležna osoba odluku o uvećanju zarade zaposlenih donosi na osnovu radnog učinka koji se ocjenjuje svakog mjeseca i koji predstavlja osnov za donošenje iste, u skladu sa članom 14 stav 3 i 4 Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu u RTCG”, navode revizori.

Ističu i da se u izjašnjenju na Preliminarni izvještaj o reviziji RTCG navodi da je “RTCG je donijela novi akt - Pravilnik kojim je bliže uredila uslove i način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade, dana 2. 9. 2022”.

Revizija je pokazala i da je RTCG Pravilnikom o unutrašnjoj ogranizaciji i sistematizaciji radnih mjesta utvrdio organizacionu jedinicu pod nazivom Unutrašnja revizija sa jednim sistematizovanim radnim mjestom.

”…Što nije u skladu sa članom 49 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru koji propisuje uspostavljanje jedinice za unutrašnju reviziju koja ne može da ima manje od tri unutrašnja revizora sa rukovodiocem jedinice za unutrašnju reviziju. Rukovodilac RTCG nije u skladu sa zakonskom obavezom utvrdio akcioni plan za sprovođenje preporuka i dostavio ga rukovodiocu jedinice za unutrašnju reviziju u roku od osam dana od dana prijema konačnog revizorskog izvještaja i predloga akcionog plana, što za posljedicu ima nesprovođenje 49 (četrdeset devet) preporuka internog revizora”, poručuje vrhovna državna revizija.

Preporučili su RTCG da izmijeni Pravilnik o unutrašnjoj ogranizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

”Potrebno je da rukovodilac subjekta (generalni direktor/Savjet RTCG) usvoji izvještaje internog revizora i utvrdi akcioni plan za sprovođenje preporuka”, zaključili su iz DRI.

Bonus video: