Crna Gora po prvi put u Stalnom komitetu Ramsarske konvencije

"Rad u Stalnom komitetu je snažna obaveza i prilika da obezbijedimo efikasno upravljanje u naša tri Ramsarska područja od međunardnog značaja u Crnoj Gori", naveli su iz ministarstva

1732 pregleda 0 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock
NP Skadarsko jezero, Foto: Shutterstock

Na skoro završenoj 14. Svjetskoj konferenciji država potpisnica konvencije o močvarama od međunarodnog značaja, naročito kao staništa močvarnih ptica, tzv. Ramsarske konvencije, Crna Gora je postala (zamjenski) član Stalnog komiteta te konvencije, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Crna Gora će tako u periodu od 2022. do 2025. godine zajedno s Belgijom / Austrijom, Češkom / Slovačkom, Švedskom / Slovenijom i Gruzijom zastupati interese i stavove Evrope kao svjetske regije i nadzirati rad sekretarijata Konvencije. Stalno komitet se po pravilu sastaje jedan put godišnje i neposredno prije održavanja sljedeće svjetske konferencije, u čijoj pripremi takođe učestvuje", navode iz ministarstva.

Na konferenciji je učestvovala generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode Tamara Brajović, kao i integrisani GIZ ekspert Goran Gugić.

Izbor novih članova, delegacije država su potvrdile u subotu, 12. novembra u Ženevi, na kojoj je bila prisutna i predstavnica Stalne misije Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, Maja Jovanović Šmit.

"Rad u Stalnom komitetu je snažna obaveza i prilika da obezbijedimo efikasno upravljanje u naša tri Ramsarska područja od međunardnog značaja u Crnoj Gori: Ulcinjska solana, Skadarsko jezero i Tivatska solila, kao i na svim močvarnim staništima u državi. Močvare su na vrhu svjetske liste priroriteta za restauraciju i očuvanje i ubrajaju se među najugroženija staništa na svijetu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: