Adžić: Zajedničkim snagama do bolje zaštite granica

Crna Gora ima humanitarnu tradiciju pružanja utočišta žrtvama proganjanja kao posljedice ratova, te da pokazuje da zna da upravlja dobro organizovanim procesom priprema koji su podržale i međunarodne humanitarne organizacije, navodi se u saopštenju

2164 pregleda 1 komentar(a)
Adžić u Skoplju, Foto: MUP
Adžić u Skoplju, Foto: MUP

Danas je više nego ikad, važno da zemlje i institucije zajedno rade kako bi migracije bile bezbjednije i uređenije, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

"Savremeni trenutak pred nas postavlja velike izazove sada kada veliki broj ljudi napušta svoje domove u potrazi za bezbjednošću", kazao je Adžić na konferenciji "Održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu", održanoj u Skoplju.

Naglašava da Crna Gora podržava migracione politike, zasnovane na ljudskim pravima i transparentnosti, pri čemu je posvećena snažnom partnerstvu sa civilnim sektorom, regionalnim i međunarodnim organizacijama.

"Ovo pitanje nameće više izazova, kako one koji se odnose na prijem i zaštitu migranata tako i izazove na planu borbe protiv organizovanih grupa koje vrše krijumčarenje ugroženih kategorija", kazao je Adžić o ilegalnim migracijama.

Kako kaže, "MUP ima ključnu ulogu u omogućavanju djelotvornog pristupa međunarodnoj zaštiti, proaktivnim prepoznavanjem lica kojima je ta zaštita potrebna, upućivanjem u odgovarajuće postupke, a prevashodno uspostavljanjem sistema adekvatne zaštite i integracije ovih lica u crnogorsko društvo".

Adžić podsjeća da, "Crna Gora ima humanitarnu tradiciju pružanja utočišta žrtvama proganjanja kao posljedice ratova, te da pokazuje da zna da upravlja dobro organizovanim procesom priprema koji su podržale i međunarodne humanitarne organizacije".

"Naš fokus je na kontinuiranom jačanju borbe protiv krijumčarskih mreža, kao i unapređenje mehanizama u cilju sprečavanja trgovine ljudima, sa posebnim fokusom na lica iz Ukrajine", kazao je Adžić. Dodaje da je važno raditi i na spriječavanju i praćenju širenja dezinformacija u regionu, ulagati u sajber bezbjednost i zaštitu kritične infrastrukture.

Kao poseban izazov Adžić je istakao potrebu da se dalje radi na rješavanju pitanja povratka ilegalnih migranata.

"Jačanje mehanizama za saradnju sa zemljama porijekla tih migranata doprinijelo bi skraćivanju procesa utvrđivanja identiteta i povećalo mogućnosti za njihov uspješniji povratak", zaključio je Adžić.

Bonus video: