Glavni grad za novorođenčad izdvaja 100 hiljada eura godišnje

Navodi se da je, istovremeno, povećana i vrijednost sadržaja paketa
205 pregleda 3 komentar(a)
beba, bebe, majka, Foto: Shutterstock
beba, bebe, majka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2017. 11:55h

Glavni grad godišnje izdvaja 100 hiljada eura za novorođenčad, što je duplo više u odnosu na period do prije dvije godine kada je za tu svrhu izdvajano 50 hiljada.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, novorođene bebe u Glavnom gradu, preko Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, od uprave Grada dobijaju na poklon paket u kojem se nalaze proizvodi potrebni bebama i roditeljima u prvim danima nakon izlaska iz porodilišta.

"Glavni grad već nekoliko godina priprema pakete za novorođenčad. Do 2015. godine za ove namjene u Budžetu Grada izdvajano je 50 hiljada, a sada se za pakete novorođenčadima godišnje izdvaja 100 hiljada eura", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, istovremeno, povećana i vrijednost sadržaja paketa.

"Na zadovoljstvo uprave Glavnog grada u 2015. godini uručeno je 2.709 paketa, 2016. godine 2.555 paketa, a u ovoj je, zaključno sa sedmim mjesecom, uručeno 1.407 paketa", precizirali su iz PG Biroa.

Kako su naveli, paket osim kozmetike za bebe, koja podrazumijeva tri paketa pelena, šampon, kupku, štapiće za uši, pavloderm i vlažne maramice, sadrži i tri flašice, kašiku za bebe, glodalicu, varalicu, aspirator za nos i peškir sa kapuljačom.

Pravo na taj poklon paket ima novorođeno dijete, a uslov je da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji Glavnog grada.

"Ovo pravo ostvaruje jedan od roditelja, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, podnošenjem zahtjeva nadležnom organu uz koji je dužan da priloži kopiju lične karte i dokaz o upisu novorođenog djeteta u matičnu knjigu rođenih i dokaz o prebivalištu", kaže se u saopštenju.

Dokumentacija se dostavlja Sekretarijatu za rad, mlade i socijalano staranje, koji se nalazi u ulici Vuka Karadžića broj 16, u blizini restorana Ribnica.

"Pravo na poklon paket novorođenom djetetu pripada do navršene jedne godine života", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: