UCG punopravni član ULISEUS mreže evropskih univerziteta

Uliseus za cilj ima da postane evropski univerzitet za građanstvo budućnosti promovisanjem mobilnosti, zajedničkih diploma, korporativnih stažiranja i implementacije međunarodnih istraživačkih i inovativnih projekata sa velikim uticajem

2297 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Univerzitet Crne Gore (UCG) postao je punopravni član ULISEUS (ULYSSEUS) mreže evropskih univerziteta čiji je cilj povezivanje najprestižnijih institucija visokog obrazovanja u Evropi kako bi se, kreiranjem kapaciteta za inovacije i formiranjem teritorijalnih i digitalnih inovacionih ekosistema, udruženo prevazišli najveći izazovi današnjice.

Kako je saopšteno sa UCG, učešćem u ovoj mreži koja broji skoro 164.000 studenata i 20.000 akademskog i administrativnog osoblja, 87 fakulteta, 1.035 istraživačkih grupa i 54 istraživačka centra, Univerzitet će ponuditi svom osoblju i studentima poboljšane mogućnosti umrežavanja unutar evropskog regiona i više mogućnosti za učešće u interdisciplinarnim istraživačkim projektima.

Uliseus, dodaje se, za cilj ima da postane evropski univerzitet za građanstvo budućnosti promovisanjem mobilnosti, zajedničkih diploma, korporativnih stažiranja i implementacije međunarodnih istraživačkih i inovativnih projekata sa velikim uticajem.

"Mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, u saradnji sa Univerzitetom u Đenovi (Italija), Univerzitetom Azurna obala (Francuska), Tehničkim univerzitetom u Košicama (Slovačka), MCI preduzetničkom školom (Austrija) i Univerzitetom primjenjenih nauka Haaga-Helia (Finska), a u sklopu svakog od njih nalazi se po jedan centar za inovacije. Pomenuti centri usklađeni su sa svih šest regionalnih i lokalnih izazova za istraživanje i razvoj. Uliseus čini 95 udruženih partnera, od najstarijih do najmlađih obrazovnih institucija, od sveobuhvatnih do specijalizovanih poslovno-tehničkih univerziteta, od uspostavljenih istraživačkih centara, do stručnjaka za preduzetništvo i akademske inovacije", navodi se u saopštenju.

Bonus video: