Inspekcija kontrolisala Klinički centar zbog infekcije

Naloženo da se dostave rezultati briseva sa Klinike za ortopediju

4835 pregleda 0 komentar(a)
Institutu za javno zdravlje upućen zahtjev da uzmu briseve, rezultati se šalju inspekciji na uvid, Foto: KC
Institutu za javno zdravlje upućen zahtjev da uzmu briseve, rezultati se šalju inspekciji na uvid, Foto: KC

Zdravstveno-sanitarna inspekcija juče je kontrolisala Kliniku za ortopediju Kliničkog centra (KC) zbog pojave infekcije bakterijom klostridijom kod sedam pacijenata, ali tokom nadzora nijesu utvrdili nepravilnosti.

Inspektorke su juče popodne naložile odgovornom licu KC da rezultate briseva, koje su juče uzeli zaposleni Instituta za javno zdravlje, dostave inspektorkama na uvid.

”Dana 24.11.2022. godine sanitarni inspektori su izvršili nadzor Klinike za ortopediju Kliničkog centra i konstatovali da u okviru njega radi i Odjeljenje za bolničku epidemiologiju, kao i Komisija za intrahospitalne infekcije koja svakodnevno po protokolu obavlja nadzor svih odjeljenja. Na odjeljenju ortopedije bilo je zaraženo sedam pacijenata od kojih su dva izliječena i otpuštena kućama. Ostalih pet pacijenata izolovano je u posebne sobe kako se infekcija ne bi širila”, piše u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima”.

Kazali su da je inspekcija konstatovala da su po Pravilniku o načinu i postupku sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija preduzete sve mjere i da nijesu nađene nepravilnosti.

”Klinički centar je danas uputio zahtjev Institutu za javno zdravlje da odradi uzimanje briseva na Klinici za ortopediju. Sanitarne inspektorke su ukazivanjem naložile odgovornom licu Kliničkog centra da nakon dobijanja rezultata briseva iste dostavi inspektorkama na uvid”, odgovorili su iz UIP.

Pojedini mediji objavili su prekjuče da se na Klinici za ortopediju nalazi više pacijenata inficiranih bakterijom, nakon čega su reagovali iz KC, tvrdeći da je jedina bolnica bez klostridije “bolnica bez pacijenata”.

”Intrahospitalne, nozokomijalne ili bolničke infekcije se, na svjetskom nivou, danas javljaju u razvijenim zemljama od 5 do 10 odsto hospitalizovanih, a u zemljama u razvoju taj procenat se kreće između 15 i 20 odsto pacijenata”, kazali su iz KC za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

Istakli su da su svi pacijenti kod kojih je potvrđena infekcija dobrog opšteg stanja.

”U okviru KC radi Odjeljenje za bolničku epidemiologiju, kao i Komisija za intrahospitalne infekcije zahvaljujući čijem radu se, takođe, sve vrijeme omogućava kontinuitet pružanja svih zdravstvenih usluga. Kao primjer, navešćemo vam redovan rad KCCG tokom pandemije koronavirusa uprkos ekstremno lako prenosivoj zaraznoj bolesti”, rekli su iz KC.

Iz ove ustanove su istakli da je, kada se pojavi ova infekcija u bolničkim uslovima, jedna od mjera izolacija pacijenta samostalno u sobi ili smještanje svih pacijenata zaraženih istom bakterijom zajedno.

Najvažnije je, kako kažu, da su svi pacijenti dobrog opšteg stanja.

”I u konkretnom slučaju su preduzete sve protokolom predviđene mjere za liječenje, sprečavanje i dalje suzbijanje širenja ove infekcije, kao i adekvatna terapija”, kazali su iz KC.

Saopšteno je i da vode računa o higijeni pacijenata, preventivno upozoravaju i na higijenu ruku, kao i da je u fokusu i sterilizacija instrumenata za koju je prvi put od 2003. godine obezbijeđen novi aparat koji je u toj ustanovi instaliran prošlog petka u Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka.

”Novi aparat je namijenjen parnoj sterilizaciji na temperaturama opsega od 121ºC do 135ºC kapaciteta 609 litara. U Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka smo prije dva mjeseca montirali i manji automatski neprolazni parni sterilizator, kapaciteta 63 litra. Iako manjeg kapaciteta, radi se takođe o aparatu koji je namijenjen za sterilizaciju od 121ºC do 135ºC”, zaključili su iz KC.

Bonus video: