Traže da Šćekić razriješi Jokića

Iz Ministarstva zdravlja ne odgovaraju na to šta su preduzeli i odlučili povodom odluke Odbora, koji direktora optužuje za nepoštovanje Zakona i statuta

34616 pregleda 46 komentar(a)
Jokić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Jokić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Odbor direktora podgoričkog Doma zdravlja izglasao je nepovjerenje direktoru Danilu Jokiću i tražio od ministra zdravlja Dragoslava Šćekića da ga razriješi te funkcije, saznaju “Vijesti”.

Iako je podrška Jokiću u toj ustanovi navodno uskraćena još prije dva i po mjeseca, iz Ministarstva zdravlja do danas nijesu odlučili na koji način će riješiti situaciju koja se u crnogorskom zdravstvu dešava prvi put.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili šta će kao nadležni organ preduzeti, kao i da li je i šta u međuvremenu odlučeno povodom odluke Odbora direktora.

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da već duže ne postoji dobra komunikacija između Jokića i većine članova Odbora direktora koji direktora ove ustanove optužuje za kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta ustanove.

Navodno, od sedam članova pet je glasalo za nepovjerenje Jokiću, dok su dva bila protiv.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da Odbor direktora optužuje Jokića da nije ispoštovao zakonsku obavezu, prema kojoj je direktor u obavezi da najmanje jednom godišnje podnosi pisani izvještaj o radu zdravstvene ustanove.

Takođe, Jokiću su zamjerili i to što ih je prilikom donošenja finansijskog plana za 2022. godinu “zaobišao”, kao i da navodno nije dozvolio uvid u poslovanje pojedinih segmenata poslovanja, kao što je dokumentacija o raspodjeli prekovremenih sati, izvještaj o ishodima važnijih tendera...

Predsjednica Upravnog odbora Natalija Popović Petrić juče nije htjela da komentariše ovaj slučaj. Ni direktor Danilo Jokić nije odgovarao na pozive “Vijesti”, a iz mendžmenta ustanove nezvanično je saopšteno da nije dobio nikakvu odluku Odbora direktora kojom mu je izglasano nepovjerenje.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, direktore domova zdravlja imenuje i razrješava ministar, na osnovu javnog konkursa, a oni su u radu odgovorni ministarstvu i odborima direktora.

”Vijesti” su u junu objavile da je Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) započelo provjeru poslovanja najvećeg Doma zdravlja u zemlji za period od 2017. do 2022. godine i da su po nalogu specijalnog tužioca uzeli poslovnu dokumentaciju i kontroliše sve tendere, nabavke, kao i da će tokom izviđaja provjeriti i sve uplate i isplate te ustanove.

Dom zdravlja, Podgorica
foto: Boris Pejović

Direktor Doma zdravlja u tom periodu bio je Nebojša Kavarić, koji je sa te pozicije smijenjen početkom 2021. godine, nekoliko mjeseci nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. Na njegovo mjesto, u februaru prošle godine, imenovan je Jokić.

Članovi Odbora direktora najvećeg doma zdravlja u državi, krajem marta ove godine, u dopisu “Vijestima”, poručili su da je računovodstvena politika te ustanove na nezavidnom nivou i da je potrebno unapređenje tog segmenta poslovanja...

Između ostalog, naveli su da se zaposlenima u Medicini rada duguje oko 320.000 eura za poreze i doprinose na lična primanja za period od 2017. do 2020. godine.

To je utvrđeno eksternom revizijom, koju je naložio Odbor direktora te zdravstvene ustanove, koji se od imenovanja u aprilu prošle godine, kako tvrde, bore sa brojnim nepravilnostima koje su “nastale u periodu prethodnog menadžmenta”... Iz Odbora su tada kazali da su o tome obaviještene nadležne institucije i da očekuju da će to pitanje biti ozbiljno razmotreno.

Pojedini članovi Odbora direktora podgoričkog Doma zdravlja prošle godine tvrdili su da već duže od nadležnih službi ne mogu da dobiju analitičke kartice, platne liste, revizorske izvještaje, ali ni podatak koliko je novca na računu te zdravstvene ustanove.