Jovanović: Garancija od 66 miliona je bila lažna

Svjedočenjem predsjednika SO Budva na sudu u Frankfurtu završena sva svjedočenja i očekuje se da će ubrzo biti donijeta i presuda u slučaju tužbe njemačko-austrijske firme u slučaju “Otpadne vode”

12114 pregleda 7 komentar(a)
Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Arbitražnom suda u Parizu, odjeljenje u Frankfurtu, dali smo dokaze da je garancija od 66 miliona eura čiju naplatu traži od Opštine Budva njemačko-austrijski koncer WTE/EVN lažna - niti je dobila saglasnost Skupštine opštine i Vlade, niti je ima u djelovodnicima opštinske arhive.

To je “Vijestima” kazao novoimenovani predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović koji je video-pozivom svjedočio pred sudijama Međunarodnog tribunala.

Pred Arbitražnim sudom u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, ćerka firma “WTE otpadne vode”, koja je do početka 2020. vodila kontroverzni projekat postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, pokrenula je tužbu za naplatu 64.592.738 eura po ugovoru o jemstvu/garanciji koji je zaključen između te njemačke kompanije i tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače.

Riječ je o spornoj garanciji iz 2010, zbog koje je nekadašnji gradonačelnik Marko Carević podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u tom slučaju. Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić odbacilo je prijavu zbog smrti prijavljenog, kao i protiv NN lica, jer kako je navedeno, ne postoji osnovana sumnja da su od bilo kog lica izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

”Prvi arbitražni postupak koji se vodi od Tribunala u Frankfurtu je doveden do kraja, odnosno saslušani su svi svjedoci, eksperti raznih struka. U tom svojstvu smo Đorđe Vujović, član nekadašnje skupštinske Komisije za praćenja radova na postrojenju za tretman otpadnih voda, i ja dali izjave. One su se bazirale na osporovanju garancije koja je izdata u aprili 2010. Konkretno, moje izlaganje se odnosilo na činjenicu da je mi u trenutku kada je kompanija WTE napustila upravljanje postrojenjem i kada je tražila isplatu te navodne garanciju od 66 miliona, u Opštini nijesmo posjedovali. Podsjetiću da su sve djelovodne knjige od 2010. do 2014. godine, kao i arhivski materijal bili izuzeti od strane SDT-a i da su se do maja 2021. nalazile u njihovom posjedu”, kazao je Jovanović u razgovoru za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, tek kasnije su dobili djelovodnik.

”Kao što smo tvrdili prilikom zahtjeva WTE da se plati ta garancija, Opština je nije posjedovala, odnosno da garancija nikada nije na pravni način zavedena, niti se nalazi u arhivi. Ovdje se očigledno radi o izvršenju nekoliko krivičnih djela od nepoznatog počinioca, koji je sačinio lažnu garanciju i pokušao da je prikaže kao pravno valjani dokumenat. U djelovodnom broju iz knjige iz 2010. pod brojem 697 zavedena je odluka o zaduženju Skupštine opštine Budva koja je donijeta na sjednici i koja je potpuno regularna, a podbroj je iskorišten da se naknadno, odnosno retroaktivno zavede navodna garancija koja po svojoj sadržini niti je garancija, niti je zasnovana na zakonit način”, istakao je Jovanović.

Postrojenje otvoreno prije sedam godina
Postrojenje otvoreno prije sedam godinafoto: Vuk Lajović

Podsjetio je da bi takva odluka morala da “prođe” skupštinsku proceduru, odnosno da bude usvojena od Skupštine opštine Budva.

”Morala je da ima saglasnost Vlade, odnosno Ministarsta finansija jer je ulazila u ukupni državni dug. Kako se to nije desilo, Vlada nikada nije dala saglasnost za takvu odluku, niti je Skupština opštine odlučivala, koja je jedina po zakonu ovlašćena. Ta garancija je ništavna i ne može se koristiti. Mi smo svjedočili na fonu tih teza, odnosno da garancija nikada nije niti donijeta niti usvojena od strane SO Budva, niti je zavedena. To na kraju cijelog procesa mogu da kažem da smo optimisti i da smo zaštitili interese Opštine Budva i budžet grada na najbolji mogući način. Uradili smo sve što je u našoj moći da na najbolji način zaštitimo interese Opštine”, kazao je Jovanović.

Osim u Frankfurtu, WTE je pred tribunalom u Ženevi pokrenuo i drugi spor gdje traži isplatu još 31,9 miliona eura. Jovanović je kazao da tek treba da se u ovom slučaju formira vijeće i zakaže ročište.

I Njemci dio organizovane kriminalne grupe?

Koncern WTE/EVN je krajem 2019. naplatio državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića, da bi već u januaru 2020. spakovao kofere i ostavio postrojenje Opštini u katastrofalnom tehničkom stanju.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koje je svečano prije sedam i po godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, a kome je prisustvovao i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Iz Opštine Budva su u više navrata isticali, što je predočeno i Međunarodnom tribunal da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i sam izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao, te potpisao sporazum o priznanju krivice da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja, kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga koji je napravio Marović.

Bonus video: