Podgorica: "Parking servis" grca, stvarni minus se ne zna

Radonjić tvrdi da su netačni finansijski iskazi dostavljeni poreskim vlastima, da većina radnika radi u nehumanim uslovima, da se zapošljava po porodičnoj i partijskoj liniji i da je preduzeće zrelo za državnu reviziju... Iz menadžmenta negiraju navode, optužuju medije i predstavnike radnika za “intenziviranu medijsku aktivnost iznošenja potpuno netačnih informacija o poslovanju”, iza čega se “krije isključivo borba za lične partikularne interese pojedinih sindikalaca”

30930 pregleda 29 komentar(a)
Sat parkinga 70 centi: Parking u centru Podgorice, Foto: Luka Zekovic
Sat parkinga 70 centi: Parking u centru Podgorice, Foto: Luka Zekovic

Podgoričko preduzeće “Parking servis” samo od zatvorenih parking mjesta može isplaćivati plate zaposlenima, dok bi otvorena bila čisti profit, da su regulisana zakonima i drugim propisima.

To je za “Vijesti” kazao predsjednik Sindikalne organizacije “Udruženje radnika Parking servis” Dalibor Radonjić, iznijevši niz optužbi na račun rada gradskog preduzeća.

On tvrdi da većina zaposlenih radi u nehumanim uslovima, a ističe da su im do skoro plate bile najniže u odnosu na kolege iz drugih gradova - 360 eura, od čega osnovica 280, a ostalo se odnosi na gradski prevoz, topli obrok i dvanaestinu regresa.

Iz menadžmenta preduzeća, na čijem je čelu Nusret Canović, negiraju navode Sindikalne organizacije.

Optužili su medije i predstavnike radnika za “intenziviranu medijsku aktivnost iznošenja potpuno netačnih informacija o poslovanju Parking servisa, a sve pod velom navodne objektivne informisanosti javnosti i sindikalne borbe, iza čega se krije isključivo borba za lične partikularne interese pojedinih sindikalaca i apsolutno ništa više”.

Prihodi bi bili veliki, da se radi pravilno

Radonjić, međutim, poručuje da preduzeće već skoro 10 godina “grca”, a tvrdi i da su netačni finansijski iskazi koji se dostavljaju poreskim vlastima.

Tvrdi i da stimulanse u preduzeću primaju samo podobni, a da je sunovrat krenuo od 2012. godine, kada je preduzeće imalo posljednji pravi suficit, a gazdovalo je sa upola manje parking mjesta - 3.000.

”Promjenom menadžmenta 2013. godine, nezakonito nam je smanjena plata za 10 odsto, a narednih 18 mjeseci nijesu uplaćivani doprinosi. Zamislite, prethodni direktor ostavi 23.000 eura suficita, a novi za 18 mjeseci uspije da ošteti firmu za 700.000 eura, i još da kao zaslužni građanin dobije stan! Sve se dešava u periodu 2013-2014. godina, ali mi ne daju finansijske izvještaje za taj period”, kazao je Radonjić “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, Glavni grad je tada “prodajom nekog prostora nadomjestio te doprinose”.

”U finansijskim izvještajima stoji i stavka ‘pomoć radnicima i ostale pomoći’. To je stavka od 120 ili 130 hiljada eura, a niko od radnika nije centa dobio. Niti su se radili putni nalozi kako treba, niti je tenderska komisija radila kako treba, potrošnja goriva nije u finansijskim izvještajima prikazana. To preduzeće je zrelo za državnu reviziju, da se utvrdi stvarni manjak”, poručuje Radonjić.

On precizira da “Parking servis” ima 132 radnika, ali da ima mogućnost da zaposli još 30.

”Ako se radi kako treba, ako se donese regulativa, to će biti veliki izvor prihoda. Imamo više od 6.000 parking mjesta, oko 1.800 zatvorenih. Novac od tih 1.800 mjesta sa zatvorenih parkinga pokriva plate za 132 radnika i može da ostane novca”, kazao je Radonjić.

Slaba naplata preko SMS-a, nema komunikacije s “paukom”

Problem, međutim, vidi u tome što preduzeće “zapošljava po političkoj i porodičnoj osnovi”, činjenici da, kako tvrdi, samo odabrani dobijaju stimulanse, dok se ostalima duguje ogroman novac.

”Problem je preko i 4.000 parking mjesta koja se naplaćuju preko SMS-a. S jedne strane, to treba zakonski da se reguliše, dok je, s druge parking kultura građana na niskom nivou. Dakle, slabi su doprinosi SMS naplate parking mjesta. Uz to, poslodavac nije regulisao pitanje sa softverskom agencijom, jer nijesu bili plaćeni računi, pa nam SMS servis čak četiri mjeseca nije radio”, tvrdi Radonjić.

Ističe da “Parking servis” može na dnevnom nivou da prihoduje više od 10.000 eura sa mjestima sa kojima raspolaže i pravilnom organizacijom posla.

”Izostaje komunikacija između ‘Parking servisa’ i Komunalne policije i Komunalne inspekcije. Svuda u regionu ‘pauk’ služba je u sklopu ‘Parking servisa’, a kod nas su to odvojena preduzeća. Pogledajte Beograd i Zagreb. Svuda je povezano. Treba da bude povezano i sa Upravom policije. Evo pozovite Parking servis i pitajte kakva je procedura da platite kaznu od 2,40 eura. Nema je. To je dobra volja građana. Sekretarijat Glavnog grada to nije odradio kako treba, pa je Parking servis uvijek u deficitu sa novcem”, kaže Radonjić.

Prema njegovim riječima, samo dva zatvorena parkinga u centru Podgorice, u Ulici Novaka Miloševa, od 74 i 34 mjesta, dnevno imaju 1.000 eura naplate.

”Govore o renoviranju trga, investiciji od 12 miliona eura, sa mogućim pratećim sadržajima i garažom od 800 parking mjesta, ali planiraju da to dijelom ili potpuno privatizuju. Ta garaža bi za osam godina mogla da vrati investiciju od 12 miliona eura, ali to niko ne govori”, pojašnjava Radonjić.

Na papiru rade u “apotekama”

Prema njegovim riječima, od osnivanja “Parking servisa” 2008, išlo se na to da se “sve privatizuje i to u saradnji sa Granskim sindikatom za komunalne djelatnosti”.

”Preduzeće ne može da se osnuje bez akta o procjeni rizika i otežanih uslova rada. Parking servis je osnovan 2008, a prvi takav akt je urađen 2019”, tvrdi Radonjić.

Ističe da su pojašnjavali uslove rada, ali da se to nije našlo u dokumentu.

”Akt je urađen za 90 inkasanata. Od toga je 30 onih koji rade po terenu, dešavalo se da im je rejon 20 kilometara kroz grad, a nema terenski rad i otežane uslove rada. U dokumentu stoji i opis radnog mjesta inkasanta: centralizovano, klimatizovano, kancelarijski. Kao u apoteci, izgleda da svi radimo u kancelarijama”, poručuje Radonjić.

Tvrdi da je u aktu navedeno da opasnosti usljed udara groma - nema.

”A ja imam nalaze da postoji opasnost, jer kućice nemaju uzemljenje. Zamislite samo zračenja od više monitora u prostoru od 1,5 metara kvadratnih. Furi nam sa svih strana, a u aktu stoji da je grijanje centralno, a kancelarije klimatizovane. Mi ništa od toga nemamo. Zavezani po osam sati za kućice, ljeto ili zima, nebitno. Klima uređaj ljeti u tolikom prostoru je neizdrživ”, ističe Radonjić.

Zaposleni u tom preduzeću dostavili su “Vijestima” i video zapis sa jednog podgoričkog parkirališta pod vodom tokom nedavnih obilnih padavina.

Sve to, kaže on, nije bilo dovoljno da u jednom slučaju sudovi na pravi način presude i obeštete radnike.

”Imamo SMS radnike, koji su sudskim putem tražili naknadu za terenski rad. Prvostepenom presudom iz 2020, sud je u njihovu korist dosudio odštetu od 43.260 eura. Međutim, Viši sud u rekordnom roku, koji se ne pamti, odlučuje da preinači presudu i dosudi, umjesto odštete, da radnici treba da plate 4.000 eura sudskih troškova, iako poslodavac prethodno nije bio donio akt o procjeni rizika. Sve to zbog toga što navodno sudski vještaci medicine nisu kompetentni da donesu nalaz”, naglašava Radonjić.

“Oko sokolovo” samo marketing i farsa

Prema riječima Radonjića, novi servis tog preduzeća, “Oko sokolovo”, samo je marketing, jer je, kako tvrdi, automobil star, a ne postoji ni zakonska regulativa shodno kojoj može ostvarivati najavljenu svrhu - podizanje svijesti građana o važnosti pravilnog parkiranja i naplati kazni nesavjesnim vozačima.

”Radi se o automobilu koji je prešao 260.000 kilometara. Stari auto negdje će stati nasred puta, a i mal je za obavljanje tog posla. Uzalud ‘Oko sokolovo’ i radi kada to zakonima nije definisano. Dalje, radi se o farsi. Kao nešto ulažeš i modernizuješ, a regulativu nijesi donio”, kaže Radonjić.

Prema njegovim riječima, “Oko sokolovo” je “marketing i čisti promašaj”.

”Sve dok se ne donese zakonska regulativa gdje će građanin biti obavezan, kao u svim velikim gradovima drugih država, da plati parking”, zaključuje Radonjić.

Parking servis: Sabotaža sporazuma sa zaposlenima

Iz Parking servisa nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa SMS naplatom, kao ni naplatom kazni.

Nijesu odgovorili ni na optužbe sindikalaca u vezi sa diskriminacijom tokom dodjele stimulansa, broju i potraživanjima zaposlenih, Aktu o procjeni rizika preduzeća iz 2019.

Saopštili su da je “u posljednje vrijeme intenzivirana medijska aktivnost iznošenja potpuno netačnih informacija o poslovanju ‘Parking servisa’, a sve pod velom navodne objektivne informisanosti javnosti i sindikalne borbe, iza čega se krije isključivo borba za lične partikularne interese pojedinih sindikalaca i apsolutno ništa više”.

”Isti ti sindikalni aktivisti koji sada iznose brigu za poslovanje društva, poznati su kao višestruki povratnici u činjenju prekršaja, počev od otuđivanja novca od svojih kolega, otuđivanja novca od društva, po sopstvenom priznanju, i niz drugih nepočinstava za šta su disciplinski i sudski odgovarali”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Iz tog preduzeća tvrde da se “kompletno poslovanje temelji na zakonskim propisima i Odluci o javnim parkiralištima na teritoriji glavnog grada”.

”Takođe, želi se predstaviti da društvo prekomjerno zapošljava dok je jedina istinita činjenica da Parking servis trenutno zapošljava 136 radnika, što je manji broj u odnosu na 2014. godinu kada je broj parking mjesta kojima upravlja društvo bio 3.500, za razliku od 7.000 mjesta sa koliko društvo sada upravlja. U prevodu duplo veći kapacitet a manje zapošljenih. Pametnom dosta”, poručuju iz “Parking servisa”.

Ostale tvrdnje, kažu, poput toga da Parking servis izdaje kazne i slično, ne žele ni komentarisati, jer se radi o “neistinama i potpuno netačnim tvrdnjama koje nemaju veze sa realnošću i nijesu vrijedne komentara”.

”Ujedno pozivamo iste sindikalce, da sve ove informacije i tvrdnje podijele sa nadležnim organima i provjere istinitost istih. Pozivamo ih i da imenom i prezimenom stanu iza tvrdnji koje iznose u javnost i onda kad budu pozvani da dokažu istinitost istih, a ne da se skrivaju iza ‘pogrešnog tumačenja novinara i urednika’ i da oni nijesu to tako rekli. Takođe, ovakvo netačno iznošenje informacija o poslovanju društva ima za cilj sabotiranje određenih sporazuma između menadžmenta i zaposlenih, čije zaključenje je u toku, a sve u cilju pribavljanja koristi određenim advokatskim kancelarijama i ko zna još kome”, zaključuje se u odgovoru.

Bonus video: