Bojan Baća dobitnik Rautlidžove nagrade

Međunarodni žiri nagradio naučnoistraživački rad za originalnost, inovativnost i izuzetan doprinos razumijevanju i proučavanju kompleksnosti, te raznolikosti postsocijalističkih civilnih društava u centralnoj i istočnoj Evropi

6499 pregleda 6 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Crnogorski sociolog, dr Bojan Baća, ovogodišnji je laureat Rautlidžove nagrade za interdisciplinarnost u oblasnim studijama (Routledge Area Studies Interdisciplinarity Award) koju dodjeljuje Taylor & Francis (Routledge), najveći svjetski izdavač u društvenim i humanističkim naukama, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kazali su da je međunarodni žiri, sastavljen od vodećih naučnika i eksperata iz oblasnih studija, nagradio Baćin naučnoistraživački rad za originalnost, inovativnost i izuzetan doprinos razumijevanju i proučavanju kompleksnosti, te raznolikosti postsocijalističkih civilnih društava u centralnoj i istočnoj Evropi.

U odluci žirija navodi se, između ostalog, da “impresivan istraživački projekat” Bojana Baće uspješno kombinuje znanja i uvide iz sociologije, politikologije, antropologije, geografije, kao i studija društvenih pokreta, u cilju “preispitivanja statičkog pogleda na regiju, nudeći dublje razumijevanje političke akcije i demokratije u postsocijalističkoj areni”. Posebno se ističu inovativan konceptualni okvir i rafiniran analitički vokabular koji “unapređuju postojeća istraživanja”, pa time olakšavaju i razumijevanje empirijske realnosti građanskog aktivizma i javnog života u postkomunističkim zemljama, dodaju iz UCG-a. Baćini naučni nalazi smatraju se relevantnim za brojne društvene nauke, zaključuje se u saopštenju komisije.

Nagrađeni istraživački projekat započet je kao dio doktorske disertacije na Univerzitetu Jork, a zatim je dopunjen i realizovan u formi naučnih članaka napisanih tokom postdoktorskih boravaka na Univerzitetu u Gracu, Karlovom Univerzitetu, Novom evropskom koledžu i Univerzitetu u Rijeci, u periodu od 2018. do 2020. godine. Nagrađeni radovi objavljeni su u Sociology, časopisu Britanskog udruženja sociologa koji izdaje Sage Publishing, i u International Political Sociology, časopisu Udruženja za međunarodne studije koji izdaje Oxford University Press.

Baća je trenutno nosilac najprestižnije stipendije za iskusne istraživače, Marija Sklodovska-Kiri, u okviru koje je angažovan u statusu postdoktoranda na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univeziteta u Geteborgu. Od ove školske godine izabran je u zvanje naučnog saradnika na novoosnovanom Institutu za napredne studije na UCG-u.

Član je međunarodne ekspertske grupe Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) i predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG). Prije dvije godine austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu dodijelili su mu prestižnu nagradu Danubius za naučna postignuća.

Bonus video: