Problem sa isplatama dječijih dodataka: Poštaru je puna torba, pa do koga stigne

Više roditelja ispričalo je redakciji da poštari ne poštuju najavu da će ako ne nađu nikog na adresi prvog dana isplate, pokušati da uruče naknadu još jednom prve naredne subote. Iz Pošte Crne Gore tvrde da su uspješno isplatili 95 odsto dječijih dodataka, ali priznaju da je bilo propusta zbog, tvrde, isplate i drugih primanja u istom periodu mjeseca

49768 pregleda 44 komentar(a)
Unaprijediće rad u narednom periodu: Pošta Crne Gore (ilustracija), Foto: Boris Pejovic
Unaprijediće rad u narednom periodu: Pošta Crne Gore (ilustracija), Foto: Boris Pejovic

Od početka isplate dječijeg dodatka, Pošta Crne Gore realizovala je uspješno 95 odsto isplata za roditelje koji su željeli da im se dodatak za djecu isplati na taj način. Dio čekova vraćen je uglavnom zbog netačne adrese. To su, pored ostalog, “Vijestima” rekli iz Pošte, nakon pritužbi dijela roditelja da za djecu nisu dobili dječiji dodatak onako kako je to najavljivano. Najavili su i otvaranje više isplatnih šaltera na različitim lokacijama, kako bi se smanjile gužve.

Više roditelja ispričalo je redakciji da poštari ne poštuju najavu da će ako ne nađu nikog na adresi prvog dana isplate, pokušati da uruče naknadu još jednom prve naredne subote. Tvrde i da su poštari dolazili isključivo radnim danima.

”Ministarstvo rada i socijalnog staranja je Pošti CG uručilo 104.170 čekova za isplatu dječijih dodataka na teritoriji cijele Crne Gore. Prije početka dostave, uvaženo je 7.414 zahtjeva korisnika koji nisu željeli da im se novac isplati na adresi već na šalteru pošte. Od 96.756 isplata predviđenih za dostavu na kućnu adresu, od 17. do 21. novembra uspješno je realizovano 95 odsto. Preostali dio čekova vraćen je za isplatu na šalteru većinom zbog netačne, odnosno neprecizne adrese ili činjenice da korisnik nije bio na adresi. Naravno, ovi dječiji dodaci isplaćivani su na šalterima naših pošta prethodnih dana. U ovom trenutku, još neisplaćenih je manje od dva odsto od ukupnog broja koji smo preuzeli od Ministarstva rada i socijalnog staranja”, rekli su “Vijestima” iz Pošte CG.

Ranije su najavili da će poštari isplatu dječijih dodataka za djecu do 18 godina vršiti na adresi korisnika, da će ako prilikom prvog pokušaja isplate primalac ne bude na adresi, poštar na toj adresi ostaviti obavještenje “Izvještaj o prispijeću”, koje sadrži informacije kada, gdje i u kojem roku primalac može podići novac.

”Novac je moguće podići na šalterima poštâ do prve naredne subote. Ako do tada primalac ne podigne novac, prve naredne subote biće organizovan drugi pokušaj isplate dječijih dodataka. Dakle, ukoliko korisnik nije bio na adresi radnim danima i nije podigao novac, isplata dječijeg dodatka će biti pokušana ponovo prve naredne subote na adresi stanovanja. Ukoliko se ni nakon drugog pokušaja isplate primalac ne nađe na adresi, biće mu ponovo ostavljen ‘Izvještaj o prispijeću’ sa svim potrebnim informacijama kada, gdje i u kojem roku može podići novac”, pojasnili su ranije.

Na upit redakcije na pritužbe roditelja na rad poštara kad je u pitanju isplata dječijeg dodatka, kazali su da su poštari bili u obavezi da ponove dostavu u subotu, ukoliko u toku radnih dana nisu našli korisnika na adresi.

”Prema evidencijama koje imamo, a koje su sastavni dio uobičajene procedure, naše kolege jesu vršile dostavu dječijih dodataka i u subotu. Tačno je da na pojedinim rejonima poštari nisu bili u mogućnosti da po drugi put obiđu sve adrese, posebno s obzirom na činjenicu da je i isplata drugih primanja (penzije, socijalna davanja, refundacije...) počela 18. novembra. U vezi s ovim imamo i evidenciju i kontrolu, ali i konkretne mjere kako bismo narednog mjeseca poboljšali ovaj segment”, rekli su juče iz Pošte “Vijestima”.

Kazali su i da je svaki korisnik koji se konkretnom primjedbom ili sugestijom obratio Pošti i kol centru 19895 dobio precizan odgovor i da mu je dječiji dodatak isplaćen u najkraćem roku.

Iz Pošte CG juče su za RTCG kazali da će problem gužvi zbog isplate dječijih dodataka u Podgorici biti riješen u narednom periodu otvaranjem više isplatnih šaltera na različitim lokacijama.

”U narednom periodu smo planirali otvaranje još šaltera kako bi se Pošta 2 rasteretila jer je povećan obim posla isplatom dječijih dodataka”, rekao je za RTCG rukovodilac u Pošti CG Dejan Mešter, dodajući i da problem gužvi “nije toliko veliki koliko su mu mediji pridali pažnje”.

Bonus video: