Vojinović: Crnogorskom školstvu mjesto u Evropi

"Evropska omladinska kartica je međunarodni društveno odgovorni program koji mladim ljudima u Crnoj Gori olakšava ulazak u svijet informacija, mobilnosti, neformalne edukacije i umrežavanja"

2707 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, poručio je da podjela omladinskih kartica srednjoškolcima na simboličan način pokazuje da je crnogorskom školstvu mjesto u Evropi.

Vojinović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, sa svojim saradnicima, kao i predstavnicima NVO Centra za omladinsku edukaciju, obišli su, kako navode, danas JU Gimnaziju “Slobodan Škerović” i Srednju ekonomsku školu “Mirko Vešović” gdje su svečano uručili učenicima prvih razreda posebno brendirane Evropske omladinske kartice.

"Do sada je podijeljeno više od 32.000 omladinskih kartica, a nedavnim potpisivanjem ugovora o saradnji prvacima naših srednjih škola dostupno je još 7.000", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

To partnerstvo pružiće, kako su kazali, priliku svim upisanim srednjoškolcima u prvi razred 2022/2023. godine da dobiju besplatnu benefit karticu sa periodom važenja od četiri godine, koja će im omogućiti veliki broj popusta i povoljnosti u Crnoj Gori i širom Evrope.

Navodi se da je Evropska omladinska kartica međunarodni društveno odgovorni program koji mladim ljudima u Crnoj Gori olakšava ulazak u svijet informacija, mobilnosti, neformalne edukacije i umrežavanja, ali i mogućnosti socijalne inkluzije kroz aspekt velikog broja povlastica.

Vojinović je, kako je saopšteno, istakao da je to poseban iskorak kada je u pitanju crnogorsko obrazovanje.

“Ovaj događaj na simboličan način pokazuje da je crnogorskom školstvu mjesto u Evropi. Sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu Ministarstva sporta i mladih i NVO Centra za edukaciju. Vi kao budućnost naše zemlje treba da budete dio evropskih momaka i djevojaka, da dijelite sve one savremene vrijednosti koje su tekovine demokratskih evropskih društava”, kazao je Vojinović.

Lalošević je prilikom dodjele kartica izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo sporta i mladih nosilac tog projekta.

“Omladinska kartica je jedan od uslova za socijalnu inkluziju mladih ljudi Crne Gore", poručio je Lalošević.

On je objasnio učenicima da će imati pristup i velikim svjetskim centrima kulture.

"Do sada je otvoreno 11 omladinskih centara, dok je najavljeno otvaranje još jednog u Tuzima, a planirana još četiri, kako bi se omladinske kartice lakše distribuirale”, kazao je Lalošević.

On je poručio, kako se navodi u saopštenju Ministarstva sporta i mladih, da Omladinska kartica omogućava i preko 10.000 popusta van granica Crne Gore.

Direktor NVO Centar za omladinsku edukaciju, Jugoslav Radović, se zahvalio ministrima i njihovim saradnicima na dosadašnjoj saradnji i podršci toj društveno-odgovornoj inicijativi.

“Ponosni smo na činjenicu što će đaci prvaci u srednjim školama u Crnoj Gori po prvi put organizovano dobiti svoje EYCA kartice", poručio je Radović.

On je dodao da veliki broj popusta i prilika koje se ukazuju srednjoškolcima je samo jedan od načina da ih podrže u njihovom pravilnom odrastanju i sazrijevanju, a prije svega i u nastojanju da bolje razumiju značaj štednje koja se ostvaruje kroz taj projekat.

"Sigurni smo da će ovo postati lijepa tradicija i da ćemo i sljedeće godine biti u prilici da nastavimo ovu divnu saradnju na dobrobit srednjoškolaca u Crnoj Gori”, zaključio je Radović.

Pored Vojinovića, Laloševića i Radovića događaju su prisustvovala i državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih, Amina Cikotić, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, Milijana Vukotić Jelušić.

Bonus video: