DPNCG obavijestio Stankovića: Neadekvatan odnos policije prema Otaševiću

„U ovom slučaju policija je u prilici da ima uvid u izvore i sadržaj komunikacije novinara, a njeno postupanje nesumnjivo ima odvraćajući efekat na izvore novinara. Ovo iz razloga što se u telefonu svakog novinara nalaze zabilježene informacije dobijene od izvora, kao I njegove komunikacije sa izvorima “, upozorili su iz DPNCG
291 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2017. 12:58h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) obavijestilo je predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića o postupanju policije u slučaju novinara lista Dan, Vladimira Otaševića, želeći da mu, kako su naveli, skrenu pažnju na neadekvatan odnos prema njihovom kolegi.

“Zbog ključne uloge državnog tužilaštva u krivičnom postupku i potrebe za stalnom edukacijom tužilaca, dostavljam vam obavještenje u ime DPNCG zbog postupanja u slučaju našeg kolege Otaševića”, navodi se u pismu koje je Stankoviću uputila generalna sekretarka tog udruženja, Mila Radulović.

U pismu se navodi da su službenci Centra bezbjednosti (CB) Podgorica 14. septembra oduzeli Otaševiću mobilni telefon, sa koga je nekoliko dana ranije zvao brata premijera Crne Gore.

Iz DPNCG podsjećaju da je Dan 12. septembra objavio tekst u kome prenosi da je Otaševiću 11. septembra prijetio brat premijera Duška Markovića.

Kako su naveli, u okviru izviđaja tog događaja, službenici CB Podgorica su, po naredbi osnovnog državnog tužioca Slavenka Smolovića, privremeno oduzeli telefon i SIM karticu novinaru, što je obrazloženo potrebom „da bi se utvrdila tačnost teksta objavljenog u medijima, njegovog navodnog razgovora sa jednim od braće Marković“.

„Ne sporeći obavezu policije i tužilaštva da istraže događaj i prijetnje, skrećemo vam pažnju na kršenje prava novinara, koja mu garantuje Ustav, Zakon o medijima, Zakonik o krivičnom postupku I Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“, kazali su iz DPNCG.

Oni su podsjetili da je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da se kao svjedok u krivičnom postuku ne može saslušati "lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski ispovjednik, advokat, zdravstveni radnik i drugi zaposleni u zdravstvu, novinar, kao i druga lica), osim ako je oslobođno te dužnosti posebnim propisom ili izjavom lica u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne".

“To znači da novinar u neku ruku ima status službenog lica, sa određenim pravila i obavezama, pa se otvara dilema zbog čega bi onda bilo dozvoljeno da se tom licu, odnosno novinaru, oduzme sredstvo za rad”, navela je Radulović.

Takođe, kako je kazala, Zakon o medijima propisuje da "novinar i druga lica koja se, u toku prikupljanja, uredničke obrade ili objavljivanja programskog sadržaj, upoznaju sa informacijama koje bi mogle da ukažu na identitet izvora, nijesu dužni zakonodavnoj, sudskoj ili izvršnoj vlasti ili bilo kom drugom fizičkom ili pravnom licu otkriti izvor informacije koji želi ostati nepoznat“.

„ U ovom slučaju policija je u prilici da ima uvid u izvore i sadržaj komunikacije novinara, a njeno postupanje nesumnjivo ima odvraćajući efekat na izvore novinara. Ovo iz razloga što se u telefonu svakog novinara nalaze zabilježene informacije dobijene od izvora, kao I njegove komunikacije sa izvorima “, upozorili su iz DPNCG.

Tako će se, smatraju u tom udruženju, u svim sljedećim slučajevima izvori biti uzdržani da komuniciraju sa novinarima zbog realnog rizika od otkriravanja.

“Sve ovo utiče na rad novinara, koji treba da budu glavni čuvari demokratskog društva i kontrolori vlasti”, naglasila je Radulović.

Ona je podsjetila da se u Zakonu o medijima navodi se i da država „garantuje pravo na slobodno osnivanje i nesmetan rad medija zasnovan na slobodi izražavanja mišljenja, slobodi istraživanja, prikupljanja, širenja, objavljivanja i primanja informacija, slobodnom pristupu svim izvorima informacija, zaštiti čovjekove ličnosti i dostojanstva i slobodnom protoku informacija“.

U DPNCG smatraju da je to pravo, zasnivano na Ustavu, upravo prekršila policija dovodeći u pitanje pristup novinarskim izvorima i slobodan protok informacija, kao posljedicu toga.

„Smatramo i da je policija u prisustvu našeg kolege i advokata, koga je trebalo da ima po službenoj dućnosti kao pravno neuka stranka, trebalo da izuzme snimak razgovora koji je predmet izviđaja“, kaže se u pismu.

Iz DPNCG su kazali da „ne postoji vjera u dobro postupanje policije, koja je zloupotrebila kolegu i njegova prava i obaveze prema javnosti“.

Smatraju i da je Otaševiću povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, garantovano članom deset Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim je propisano da svako ima pravo na slobodu izražavanja. „Ovo pravo uključuje slobodu posjedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice“. “U ovom slučaju, u pitanju je direktno miješanje javne vlasti u proces primanja i saopštavanja informacija, tim više jer je premijer Duško Marković u javnoj izjavi poručio da se njegova porodica ostavi na miru“, smatraju u DPNCG.

Oni su podsjetili da je Evropski sud za ljudska prava, u presudi “Ressiot i drugi protiv Francuske”, utvrdio da je “zaštita novinarskih izvora jedan od kamena temeljca slobode medija“, i da bi se „bez takve zaštite izvori mogli plašiti da pomažu medijima u informisanju”.

Sud je, dodaje se u pismu, utvrdio i da pravo novinara da sakriju izvore nije puka privilegija, već sastavni dio prava na informisanje.

„Zbog svega navedenog, smatramo da se radi o pritisku na rad novinara, zloupotebi njegovih prava i stvaranja prakse da policija ima pravo da se miješa u novinarski posao, kompromituje izvore i direktno ugrožava slobodu medija”, kazali su iz DPNCG.

Oni su zamolili Stankovića da ih obavijesti da li je tužilac tražio oduzimanje telefona i SIM kartice, i zbog čega nije bilo dovoljno izuzeti samo snimak spornog razgovora.

“Takođe, apelujemo na vas da kao vrhovni državni tužilac i predsjednik Tužilačkog savjeta uložite napore da Tužilaštvo u svim budućim postupanjima poštuje Evropsku konvenciju i Zakon o medijima, koji novinarima obezbjeđuje zaštitu izvora”, zaključuje se u pismu.

Bonus video: