Sindikat prosvjete spremio 40 stipendija

Trideset stipendija namijenjeno je studentima čiji su roditelji zaposleni kao nastavno, a preostalih deset za one koji su u kategoriji vannastavnog osoblja

1645 pregleda 0 komentar(a)
Pravo na stipendiju prestaje ako prestane status studenta, Foto: Shutterstock.com
Pravo na stipendiju prestaje ako prestane status studenta, Foto: Shutterstock.com

Sindikat prosvjete Crne Gore raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za 40 studenata čiji su roditelji zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Od toga je 30 stipendija namijenjeno studentima čiji su roditelji zaposleni kao nastavno, a preostalih deset za one koji su u kategoriji vannastavnog osoblja.

Stipendija se isplaćuje u 10 mjesečnih rata. Visina stipendije iznosi 50 eura.

Ova pomoć se dodjeljuje studentu čiji je jedan od roditelja zaposlen u ustanovi predškolskog, osnovnog, srednjeg obrazovanja ili ustanovi za vaspitanje i obrazovanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Kao jedan od uslova je da moraju blagovremeno i uspješno ispunjavati obaveze na fakultetu.

Među dokumentacijom koju je potrebno dostaviti je dokaz o visini primanja u kućnoj zajednici – dječji dodatak, alimentacija, porodična penzija, penzija, mjesečna zarada i ostale naknade – za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je konkurs objavljen.

Ukoliko je jedan od roditelja ili članova zajednice nezaposlen, neophodna je potvrda od Zavoda za zapošljavanje ili organa Poreske uprave.

Osim ukupnih primanja članova porodice, među kriterijumima koji se vrednuju su da li osoba studira u mjestu stanovanja, da li drugi članovi porodice studiraju, čiji su roditelji podstanari, studenti koji prvi put konkurišu...

O ostvarivanju ovih prava odlučuje Komisija za dodjelu sredstava Fonda solidarnosti Sindikata.

Komisija ima pet članova, od kojih su tri člana predstavnici Sindikata, a dva Ministarstva prosvjete.

Komisija donosi odluke na sjednicama većinom glasova ukupnog broja članova. Ona podnosi dva puta godišnje i Izvještaj o dodjeli sredstava Fonda solidarnosti Sindikata nadležnom organu Sindikata i Komisiji za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Pravo na stipendiju prestaje ako prestane status studenta ili zaključi ugovor o radu.

Posljednji dan za dostavljanje dokumentacije je 13. decembar.

Bonus video: