Miloš Brajović dobitnik Dunavske nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore

Nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona

2565 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Docent Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) Miloš Brajović ovogodišnji je dobitnik Dunavske nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore.

Priznanje mu je dodijeljeno za izvanredne naučne doprinose, istraživačka i akademska postignuća.

Nagradu dodjeljuje austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju Centralnu Evropu najboljim mladim naučnicima iz svih zemalja dunavskog regiona.

Pored Brajovića, dostignuće je ostvarilo još 12 mladih naučnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Oblast istraživanja Brajovića obuhvata digitalnu obradu signala.

Dunavska nagrada za mlade naučnike datira od 2011. godine u namjeri da se oda počast osobama s izvanrednim postignućima u naučnoj djelatnosti i rezultatima, u cilju unapređenja vidljivosti naučne zajednice u regionu.

"Doc. dr Miloš Brajović jedan je od dobitnika nagrade u konkurenciji za najuspješnijeg naučnika do 30 godina života, koju mu je dodijelilo Ministarstvo nauke za 2018. godinu, a iste godine dobio je i Plaketu Univerziteta Crne Gore, za doprinos u broju publikovanih radova u renomiranim časopisima sa SCI/SCE liste u oblasti tehničkih nauka. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) mu 2020. godine dodjeljuje nagradu za izvanredna dostignuća u nauci, koja se dodjeljuje mladim naučnicima do 35 godina starosti. Prošle godine, na predlog Vijeća Elektrotehničkog fakulteta, Unverzitet Crne Gore dodjeljuje mu priznanje za postignute rezultate i doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada", saopštili su iz Univerziteta.

Bonus video: