Decembarska umjetnička scena otvorena izložbom Dragana Karadžića

Izložba će biti otvorena do 28. februara, dok će program DEUS -a trajati do 28. decembra. Uključivaće i program "Dječiji vikendi" segment na otvorenom namijenjen najmlađima, kao i četiri predstave za djecu koje će biti izvođene u podne, na različitim gradskim lokacijama, navodi se u saopštenju

2370 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: sekreterijat za kulturu i sport glavni grad
Sa izložbe, Foto: sekreterijat za kulturu i sport glavni grad

U Modernoj galeriji u Podgorici, izložbom poznatog crnogorskog slikara Dragana Karadžića otvoreno je jubilarno 30. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS 2022, saopštili su iz Službe sekreterijata za kulturu i sport Podgorice.

Dodaju da izložbu prati i monografski katalog čiji su izdavači Muzeji i galerije Podgorice i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, dok će izložba će biti otvorena do 28. februara.

Program DEUS -a trajaće do 28. decembra a uključivaće i program "Dječiji vikendi" segment na otvorenom namijenjen najmlađima.

Osim toga, obuhvatiće i četiri predstave za djecu koje će biti izvođene u podne na različitim gradskim lokacijama.

"U nedjelju, 4. decembra, biće izvedena predstava "Luckasti klovnovi", 17. slijedi izvedba "Crvenkape", 24. "Čarobne knjige", dok će 25. decembra biti izvedena novogodišnja predstava "Male tajne porodice Mraz", ističe se u saopštenju.

"Nije slučajnost što i DEUS, nakon Podgoričkog kulturnog ljeta, započinjemo izložbom velikana crnogorske savremene likovne scene Dragana Karadžića. To je odraz vrjednovanja i poštovanja koje iskazujemo, ponosni na plejadu sjajnih umjetnika čije stvaralaštvo već decenijama na najbolji način promoviše Podgoricu i Crnu Goru", kazala je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Ana Medigović.

Medigović je istakla koncepciju programa, kazavši da se radi o "bogatom, sadržajnom i žanrovski raznovrsnom repertoaru".

Da je, "Karadžićev razuđeni umjetnički korpus povezan kružnim filozofskim i likovnim zakonitostima, koje je njegovo stvaralaštvo nesumnjivo izdvojilo kao jedinstveno djelo lirske provenijencije, kojem ne nalazimo pandan u crnogorskom savremenom slikarstvu", kazala je teoretičarka umjetnosti i kustoskinja izložbe Selma Đečević.

Kako kaže, "ako je pjesma postojanje, kako to kazuje Rilke, onda je ovako prošireno stanovište o pojmu pjevanja autentično sadržano u knjizi slika Dragana Karadžića, koje diraju u san svijeta".

"U okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a, od 1. do 28. decembra, publika će moći da prisustvuje izuzetno kvalitetnim književnim, pozorišnim, muzičkim, filmskim kao i programima iz oblasti vizuelnih umjetnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: