Osnovci nemaju fizičko vaspitanje

Roditelji OŠ “Sutjeska” traže da se ispune programski ciljevi, direktor kaže da postoji problem sa prostorom

3168 pregleda 6 komentar(a)
Roditelji traže i dopunsku nastavu i drugačiji školski raspored, Foto: Luka Zeković
Roditelji traže i dopunsku nastavu i drugačiji školski raspored, Foto: Luka Zeković

Roditelji i učenici II7 odjeljenja OŠ “Sutjeska” tvrde da djeca od prvog do petog razreda nemaju fizičko vaspitanje, zbog čega su uputili dopis uprave škole, tražeći da se ispune programski ciljevi i obezbijede minimalni uslovi za nastavu.

Direktor te škole, Ljubo Ćeranić, “Vijestima” je odgovorio da postoji problem sa prostornim kapacitetima, jer je ustanova predviđena za 700 učenika, a nastavu u njoj pohađa dvaput više đaka. Pojasnio je da je sala za fizičko mala i da može stati samo jedno odjeljenje u njoj, ali i da su u septembru ove godine adaptirali spoljašnje terene za košarku i odbojku da bi nastava mogla da se sprovodi.

Istakao je da postoji inicijativa da se prostorni kapaciteti škole prošire, da se uprava obraćala Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja, te da još nije usvojen Detaljni urbanistički plan (DUP) za to područje.

U dopisu roditelja i učenika piše da je 22. novembra održan roditeljski sastanak II7, na kojem je konstatovano da postoje problemi za koje očekuju da budu riješeni prije kraja prvog polugodišta.

”Učenici drugog razreda nijesu u prilici da pohađaju nastavu fizičkog vaspitanja, kao ni učenici prvog, trećeg, četvrtog i petog razreda. Uprava nije omogućila neophodne uslove da se realizuje nastava fizičkog vaspitanja i da se ispune programski ciljevi kao i ishodi učenja, predviđeni nastavnim planom i programom za drugi razred. Ovom prilikom vas podsjećamo na poražavajuće podatke koji se odnose na fizičku neaktivnost djece. Posljednji podaci govore da djeca uzrasta između šest i 11 godina pate od nezaraznih bolesti koje su u direktnoj vezi sa fizičkom neaktivnošću...”, navodi se u dopisu.

Roditelji tvrde da su se školi obratili i zbog planiranja školskog rasporeda, ali da ni tri mjeseca kasnije “nemaju konstruktivan i argumentovan odgovor”:

”Podsjećamo vas da nije prirodno da đaci sedmog, osmog i devetog razreda idu ujutru, a da djeca od sedam godina za to vrijeme ostaju kući sami bez adekvatnog zbrinjavanja jer zakonski staratelji su u tom periodu na poslu. Većina roditelja radi, i mora obezbijediti nekoga da čuva djecu od sedam godina. Djeca u sedmom, osmom ili devetom razredu mogu ostati sama kući. Ovakav, naslijeđeni način planiranja je neophodno promijeniti do početka drugog polugodišta”.

Ćeranić je juče odgovorio da učenici šestih i sedmih razreda idu u popodnevnu smjenu od 13.15, a samo đaci osmog i devetog u prvu. Rekao je da su na zahtjev roditelja napravljene smjene za učenike od drugog do petog razreda, koje se mijenjaju na mjesečnom nivou.

Roditelji su u dopisu istakli i da djeca u drugom razredu provode do 50 odsto vremena manje u školama od njihovih vršnjaka u EU, zbog čega traže organizaciju dodatne nastave, kako bi se popravila sumorna slika stanja školstva u Crnoj Gori.

Bonus video: