UPCT: Na Cetinju fizička prisupačnost i dalje na niskom nivou, nedovoljno primjenjeni i međunarodni ugovori

Sportske aktivnosti su značajne za osobe sa invaliditetom, ali na Cetinju problem stvaraju neadekvatne prostorije, što ova lica čini manje ravnopravnim u odnosu na druga lica. Uz probleme primjetili smo i napredak, posebno u prilagođavanju javnih površina i trotoara, saopštili su iz Udruženja paraplegičara Cetinje

2087 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Udruženje paraplegičara Crne Gore, udruženje paraplegičara cetinje
Sa sastanka, Foto: Udruženje paraplegičara Crne Gore, udruženje paraplegičara cetinje

Fizička pristupačnost na Cetinju i dalje je na niskom nivou dok se u nedovoljnoj mjeri primjenjuju međunarodni ugovori, Konvencija UN o pravima lica sa invaliditetom, ali i Zakon o planiranju i izgradnji objekata, poručili su iz Udruženja paraplegičara Cetinje.

To su kazali tokom sastanka "Koalicije osoba s invaliditetom - jednakih šansi i mogućnosti" sa Sekretarom sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Savom Borozanom i Marinom Huter, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Dodaju da su sportske aktivnosti za osobe sa invaliditetom (OSI) značajne, ali da,"problem stvaraju neadekvatne prostorije, što ova lica čini manje ravnopravnim u odnosu na druga lica".

Uprkos problemima na Cetinju smo primjetili i napredak, posebno u prilagođavanju javnih površina i trotoara, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da su njihove organizacije najveći poslodavci osoba s invaliditetom na Cetinju, pa ističu da je, "nedopustivo dugo kašnjenje subvencija zarada za lica sa invaliditetom od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore(ZZZCG)".

Kako kažu, "već sedam mjeseci ZZZCG našim organizacijama ne uplaćuje subvencije zarada za zaposlene, što krajnje implicira dalji nastavak zapošljavanja ovih lica".

Ističu da će lokalna samouprava u narednom periodu raditi sa Ministarstvom finansija na isplati subvencija, te da se raduju nastavku saradnje.

"Saglasili smo se da u narednom periodu saradnja bude još više intezivirana kao i da sva važna pitanja zajednički planiramo i rješavamo", navodi se u saopštenju.

"Svim osobama s invaliditetom čestitamo 3. decembar i da naredni dočekamo sa više ostvaranih prava za sve građane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: