Viši sud sad odlučio u korist Bratić

Poništena presuda rožajskog suda kojom je utvrđeno da je direktor škole “Mustafa Pećanin” nezakonito smijenjen

35173 pregleda 36 komentar(a)
Oko 160 direktora tužilo ministarstvo nakon što ih je Bratić smijenila, Foto: SAVO PRELEVIC
Oko 160 direktora tužilo ministarstvo nakon što ih je Bratić smijenila, Foto: SAVO PRELEVIC

Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je presudu rožajskog Osnovnog suda, koji je prethodno presudio u korist smijenjenog direktora Osnovne škole “Mustafa Pećanin”.

To je prva, javnosti poznata drugostepena presuda, kojom se ukida odluka nekog osnovnog suda, i vraća mu se predmet na ponovno odlučivanje, a tiče se tužbi direktora koje je prošle godine smijenila tadašnja ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Mediji su ranije objavili da je do prošlog mjeseca pred višim sudovima bilo potvrđeno osam prvostepenih presuda da su direktori lani nezakonito smijenjeni.

Viši sud u Bijelom Polju utvrdio je, u presudi od 29. novembra, da je sud u Rožajama morao dati razloge šta su bile obaveze direktora škole u procesu konstituisanja školskog odbora.

”Prvostepeni sud za svoju odluku nije dao jasne i valjane razloge, a dati razlozi su međusobno protivrječni i nejasni, tako da se prvostepena presuda ne može ispitati, čime je počinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka... Naime, kod činjenice da je razlog za razrješenje tužioca sa dužnosti direktora JU OŠ ‘’M. P.’’ R. njegovo neizvršavanje radnih zadataka, odnosno da nije obavijestio resornog ministra o imenovanju školskog odbora i da je na taj način postupio suprotno odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju..., prvostepeni sud je morao dati razloge šta su bile obaveze tužioca kao direktora u procesu konstituisanja školskog odbora”, piše u presudi.

Navodi se da školski odbor upravlja ustanovom, shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, dok je izmjenama i dopunama ovog zakona od 12. juna prošle godine izmijenjen sastav školskih odbora, pa je propisano da će se njihov izbor izvršiti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona. U presudi piše da je potrebno utvrditi da li je smijenjeni direktor blagovremeno preuzeo radnje koje su bile u njegovoj nadležnosti, sazvao sjednicu nastavničkog vijeća, kao i da li je ministarstvo do 12. jula, kada je direktor razriješen, izabralo svoje predstavnike za školski odbor.

Rješenjem ministarstva od 12. jula prošle godine, jedini smijenjeni direktor škole u Rožajama razriješen je zato što nije sazvao sjednicu školskog odbora kako bi se formirao novi, čime je, tvrdili su, počinio povredu radne obaveze.

Smijenjeni direktor tvrdio je u tužbi da je poslove obavljao profesionalno, da je u skladu sa obavezama i ovlašćenjima sazvao dotadašnji školski odbor jer po novom zakonu nije mogao da sazove novi, po automatizmu, kao i da je zatražio od ministarstva da imenuje dva člana, ali da taj resor nije reagovao na njegove zahtjeve.

Oko 160 direktora škola pokrenulo je sudske sporove nakon što ih je prošle godine smijenila Bratić. Svi smijenjeni rukovodioci vaspitno-obrazovnih ustanova dobili su istovjetna rješenja o razrješenju, iz razloga što nijesu formirali školske odbore.

Iz institucije Zaštitnika imovinsko pravnih interesa ranije je saopšteno da je 50 direktora dobilo prvostepene presude i da su troškovi parničnog postupka do dosuđenih i po prvostepenim i po drugostepenim presudama oko 26.592 eura.

Bonus video: