"Eventualni prekršaj da bude predmet interesovanja nadležnih institucija, a ne proizvoljnog tumačenja ljekara"

Poručili su da od trenutka kada su dobili novog direktora, Dom zdravlja je unaprijedio svoj rad, poboljšani su uslovi rada, unaprijeđene dijagnostičke procedure, dobijene brojne donacije u vidu i roba i usluga ukupne vrijednosti 374.358,29 eura

5396 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube/Dom zdravlja Podgorica
Foto: Printscreen YouTube/Dom zdravlja Podgorica

Menadžment Doma zdravlja Glavnog grada reagovao je nakon izjave predsjednice Odbora direktora Doma zdravlja Glavnog grada Natalije Popović Petrić.

Oni u svom reagovanju navode da iznošenje tvrdnji u medijima da je direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kršio zakon, "krio“ tendere i ostale segmente poslovanja, od nekog ko bi trebao najodgovornije da štiti ugled ustanove, a i sam je zaposlen u toj ustanovi predstavlja kršenje Poslovno - etičkog kodeksa.

Navode da se u toku tekuće godine Odbor direktora ZU Dom zdravlja Glavnog grada sastao 10 puta.

Odbor je, kako navode, na predlog predsjednice, sebi odredio najveću zakonski moguću mjesečnu nadokandu koja im priprada, što je na godišnjem nivou 70000 eura.

Dodaju da od strane Ministarstva finansija to nije odobreno u Budžetu za 2022.godinu, iako je, kako navode, planirano.

"Svojim dosadašnjim radom nisu dali veliki doprinos ustanovi, nisu unaprijedili poslovanje koje se može njima pripisati, nisu obezbijedili bilo kakvu donaciju ili ulaganje od kojih bi imali korist i građani i zaposleni. Statutom ustanove ove obaveze su u nadležnosti i Odbora direktora. I tužili su Dom zdravlja zbog neisplaćenih nadoknada. Toliko o domaćinskom i profesionalnom odnosu", navodi se u reagovanju Menadžmenta Doma zdravlja Glavnog grada.

Poručili su da od trenutka kada su dobili novog direktora, Dom zdravlja je unaprijedio svoj rad, poboljšani su uslovi rada, unaprijeđene dijagnostičke procedure ( doniran digitalni rtg i mamografski uređaj ), dobijene brojne donacije u vidu i roba i usluga ukupne vrijednosti 374.358,29 eura.

Sve to, kako navode, zahvaljujući njegovom ličnom zalaganju.

Naslijeđeno stanje duga prema dobavljačima na dan 31.decembra 2020. je, kako dodaju, iznosio 585.535,29 eura, dok je stanje duga na dan 30. septembra ove godine dospjelo na 137.943,34 eura što govori o odgovornom i domaćinskom poslovanju .

"Iznošenje tvrdnji u medijima da je Direktor Jokić kršio zakon, "krio“ tendere i ostale segmente poslovanja , od nekog ko bi trebao najodgovornije da štiti ugled ustanove, a i sam je zaposlen u toj ustanovi, svakako je kršenje Poslovno- etičkog kodeksa", kazali su oni.

Ističu da su mišljenja da svaki eventualni prekršaj koji je mogao tokom rada desiti treba da bude eventulano predmet interesovanja nadležnih institucija, a ne proizvoljnog tumačenja ljekara u medijskom prostoru.

Dodaju da pritom moraju podsjetiti javnost da je rukovođenje Jokića započelo u najgorim trenucima koje zdravstveni sistem Crne Gore pamti – Kovid pandemija.

"Cijeneći poziciju na kojoj se nalazimo i obzirom da smo zaposleni u Domu zdravlja, morali smo stati u odbranu ugleda Ustanove i ugleda direktora", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: