Ozon: Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata hitno povući iz procedure

Direktor Ozona Aleksandar Perović smatra da se ne može očekivati da u izraženoj političkoj i ekonomskoj krizi tako bitan akt dobije potrebnu pažnju zakonodavne vlasti, a što je neophodno ukoliko se želi pronaći najbolje rješenje i zaštiti javni interes
67 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Perović, OZON, "Budi odgovoran", Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Perović, OZON, "Budi odgovoran", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.09.2017. 09:44h

Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, treba hitno povući iz skupštinske procedure jer bi posledice usvajanja tog akta bile trajne i nenadoknadive za crnogorsko društvo, smatraju u Ekološkom pokretu Ozon.

Direktor Ozona Aleksandar Perović smatra da se ne može očekivati da u izraženoj političkoj i ekonomskoj krizi tako bitan akt dobije potrebnu pažnju zakonodavne vlasti, a što je neophodno ukoliko se želi pronaći najbolje rješenje i zaštiti javni interes.

Perović je ocijenio da je očigledno da postoje interesne grupe u svim nstitucijama sistema, strukovnim udruženjima, privrednom pa čak i civilnom sektoru, kojima je privatni interes u prvom planu i koje pokušavaju da kroz taj Zakon dodatno ojačaju monoplske pozicije i povećaju prostor za različite mahinacije i zloupotrebe.

"Zbog toga smatramo da izostankom opozije u parlamentu, u radu odbora i planumu nema uslova za argumentovani javni dijalog bez čega bi usvajanje ovako važnog akta bilo neodgovorno i neprihvatljivo", kazao je Perović.

On je rekao da bi u prvom planu morala biti činjenica da Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, "sada više nego ikad ranije" mora da prati Ustavom Crne Gore prepoznatu razvojnu šansu ekološke države, a što ne samo da se ne prepoznaje u ponuđenom predlogu, već možemo reći da se dodatno degradira.

Perović je rekao da je riječ o izuzetno ozbiljnom i kompleksnom zakonskom rješenju koji ima jednu od najvažnijih uloga u domenu valorizacije prirodnih resursa crnogorskog društva, zbog čega se mora postići konsenzus svih relevantnih činilaca.

"Koliko je ozbiljan bio javni dijalog moglo se vidjeti i kroz praćenje medija, naročito poslednjih dana i sedmica, kada su agrumente zamijenili neprimjereni termini, mnogo prikladniji ulici nego zvaničnoj komunikaciji, što je sramota za sve koji su dobili povjerenje da radeći u izvršnoj vlasti zastupaju javni interes i utiču na proces donošenja odluka", ocijenio je Perović.

On je apelovao na "ozbiljne ljude u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da pokažu minimum demokratskog kapaciteta i javni interes stave iznad partijskog.

"Usvajanje ovakvog Predloga zakona bio bi sraman čin čije bi posledice bile trajne i nenadoknadive za naše društvo, ali i dodatno povećalo političku krizu, što bi negativno uticalo i na ekonomiju i proces evropskih integracija", kazao je Perović.

On smatra da je vrijeme da svi koji utiču na donošenja odluka i koji vrše najodgovornije funkcije u institucijama sistema, dokažu da su im građani, javni i interes budučih generacija na prvom mjestu, te da imaju i profesionalanu etiku i ličnu odgovornost.

"Za nas razvojni pravac ekološke države nema alternativu i nadamo se da će i ovo reagovanje podstaći slobodomisleće i odgovorne ljude da shvate ozbiljjnost situacije i uključe se u proces donošenja odluka dok ne bude kasno i veća šteta ne bude učinjenja", zaključio je Perović.

Bonus video: