Sačuvajmo Sinjajevinu: Nismo i nećemo sjedjeti skrštenih ruku, dok se poligon i formalno ne ukloni

"Ekspertsku Vladu zamijenila je manjinska, sa kojom su se povampirili najcrnji strahovi i slutnje"

4059 pregleda 4 komentar(a)

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu (GISS) poručila je da od 2020. godine nije sjedjela skrštenih ruku, i sigurno neće, dok se i formalno poligon ne ukloni sa Sinjajevine.

Istakli su da je živi štit spreman da brani Sinjajevinu i u maju i uvijek.

"Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu četvrtu godinu postojanja, a drugu godišnjicu od najvećeg ekološkog protesta, koji je na današnji dan završen 2020. godine, dočekuje kao najmlađa članica globalnog pacifističkog pokreta World BEYOND War (WBW), našeg saveznika koji u Sjevernoj Americi zastupa interese Sinjajevine", navodi se u saopštenju Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Na današnji dan su se, kako kažu, prije dvije godine, sa Margite razišli nakon najvećeg i najdužeg ekološkog protesta u istoriji Crne Gore.

"Bili smo živi štit za odbranu naše planine od namjere tadašnje vlasti da je ekološki devastira, gradeći na njoj NATO vojni poligon. Živi štit je danas nikad življi i spremno čekamo maj, za kad nam se, i dalje, prijeti vojnom vježbom na Sinjavini", poručili su oni.

Ta subota, 5. decembar 2020. godine kada su se razišli, bila je, kako ističu, dan nade da će stvari za Sinjajevinu krenuti boljim tokom, da će sve zebnje i strahovi od uništavanja planine nestati, te da će nova ekspertska Vlada Crne Gore, ispraviti greške svojih prethodnika.

To se, kako kažu, nažalost, nije desilo.

"Naprotiv, nailazimo na isti ignorantski odnos, a u zvaničnim izvještajima Vlade se protesti na Sinjajevini i ne spominju, a za, našom zaslugom, spriječenu vježbu 2020. se govori da je odložena zbog korone", dodaju u saopštenju.

Sinjajevinu, kako tvrde, nije 2020. zaštitio nikakav virus, već jedna veoma zdrava ideja poštenog i dobronamjernog naroda sa cijele Sinjajevine i iz cijele Crne Gore, koji je svojim tijelima, danonoćno 51 dan, branio planinu i materijalno podržavao protest, na čemu smo im, i uvijek ćemo biti, neizmjerno zahvalni.

Sigurni su, kako kažu, da će svi koji su uz njih bili 2020, biti uz njih i 2023. godine ukoliko za tim bude potrebe.

Sačuvajmo Sinjajevinu

U međuvremenu ekspertsku Vladu je zamijenila manjinska, sa kojom su se, kako navode, "povampirili najcrnji strahovi i slutnje".

Ističu da u svakom zlu ima i zrno dobroga, barem se, kako kažu, razotkrila istina.

"Priča o formiranju poligona na Sinjajevini "samo“ za potrebe crnogorske vojske se ispostavila kao bezočna neistina. Shvatili smo da je to samo bacanje prašine u oči narodu, da se sakrije, od prethodne vlasti prihvaćena, činjenica da je u pitanju NATO poligon", poručuju iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Tome je, kako navode, posvjedočio bivši ministar odbrane Raško Konjević, govoreći o obavezama koje je Crna Gora preuzela prema NATO, a na sjednici Vlade, gdje se naširoko govorilo o obavezama prema tom vojnom savezu, a da niko od ministara nije pomenuo narod sa Sinjajevine, prema kojem ima preče obaveze od obaveza prema bilo kome drugom.

Pitaju zar je moguće da samo jedan ministar i to ministar pravde Marko Kovač jasno zauzme stav protiv vojnog poligona?

"Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od 2020. nije sjedjela skrštenih ruku, i sigurno neće, dok se i formalno poligon ne ukloni sa naše planine", kazali su oni.

Ističu da grade mrežu saveza širom svijeta, a u protekle dvije godine postali su dio renomiranih svjetskih organizacija ICCA consortium, International land coalition, a sada i World BEYOND War, sa kojima su u julu tekuće godine Vladi i Delegaciji EU predali globalnu peticiju sa jasnim zahtjevom da se odluka o vojnom poligonu poništi, a Sinjajevina proglasi za zaštićeno područje u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica.

"Odluka o vojnom poligonu ne predstavlja samo uništenje javnog dobra koje pripada svim građanima Crne Gore i generacijama koje će tek doći, već i otimanje i uništenje privatne svojine na nekim djelovima planine gdje je planiran vojni poligon. Ovo zaista predstavlja nečuven čin samovolje vlasti i kršenja osnovnih ljudskih prava i Ustava", ističu oni.

Kako kažu od Vlade avaza nije bilo, a jedino je pohvalna reakcija Ministaratva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koje je od opština tražilo saglasnost da Sinjajevinu proglase zaštićenim područjem.

Dodaju da ni jedna opština, kojima Sinjajevina gravitira, još nije proglasila ni metar Sinjajevine regionalnim parkom.

Ističu da ćute svi, i Mojkovac, i Kolašin, i Šavnik i Žabljak.

Dodaju da ćuti i Danilovgrad, iako njihovi stočari na Sinjajevinu izgone najbrojnija stada.

Njihovo ćutanje u trenutnoj Vladi koriste, kako navode, kao izgovor da ne predlože ukidanje odluke o vojnom poligonu, iako za to, barem zvanično, ne postoji ni jedna prepreka.

"Ministri u Vladi, barem oni koji su nam bili na Margiti 2020. godine sa obećanjem da će to učiniti kada dodju na vlast, mogu već na sledećoj sjednici predložiti i usvojiti odluku o poništavanju odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini", kazali su oni.

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu je, kako navode, u prethodne dvije godine nastavila svoju misiju i borbu, njihov cilj se, kako dodaju, nije i neće se promijeniti.

Ističu da će nastaviti da promovišu Sinjajevinu kao ekološko područje, bore se za unapređenje uslova života na njoj, ali i bore se za njenu zaštitu.

Od 2020. su, kako tvrde, naučili vrijedne lekcije, a jedna od njih je da u lijepe riječi ne vjeruju, samo u djela.

"Djela Vlade, od koje izričito tražimo samo jedno: Poništavanje odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini", ističu u saopštenju.

Poručili su da stoje na raspolaganju za pomoć Vladi prilikom poništavanja odluke o poligoni na Sinjajevini, te stoga očekuju da njihovi predstavnici uđu i u radni tim koji se bavi tim pitanjem.

Tvrde da pouzdano znaju da se danas održava prvi sastanak tog tima, simbolično 5. decembra, a upravo danas, kako navode, premijer Dritan Abazović i ministr Filip Adžić na stolu imaju njihov zahtjev za uključivanje njihovih predstavnika u radnu grupu, jer su zaboravili sami da ih pozovu.

"Od Vlade koja tvrdi da njeguje demokratske i ekološke vrijednosti očekujemo da to pokaže i na djelu, jer u suprotnom građani će lako zamijeniti i takve ministre i partije, i mijenjaće ih sve dok ne nađu one koji će štititi narod, a ne interese bijelog svijeta", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: