Pljevljske NVO pozvale građane da učestvuju u Procjeni zdravstvenog rizika stanovništva

"Bilo bi dobro da veliki broj građana da na analizu krv, urin i bris dlake da bi znali kakav je taj naš lični rizik po zdravstveno stanje. Pozivam građane da dođu i popune upitnik koji ćemo predati Domu zdravlja", kazao je predsjednik ekološkog društva Breznica

2132 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije, Foto: Goran Malidžan
Sa akcije, Foto: Goran Malidžan

Dvanaest pljevaljskih nevladinih organizacija uključilo se u akciju animiranja građana Pljevalja da učestvuju u aktivnostima Procjena zdravstvenog rizika stanovništva u Pljevljima koji je pokrenuo Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kazao je da je cilj ove akcije da se prikupe relevantni podaci o zdravstvenom stanju populacije u jednom od najzagađenijih gradova u Evropi.

"Apelujem na građane Pljevalja da se uključe u ovu akciju. Bilo bi dobro da veliki broj građana da na analizu krv, urin i bris dlake da bi znali kakav je taj naš lični rizik po zdravstveno stanje. Pozivam građane da dođu i popune upitnik koji ćemo predati Domu zdravlja", rekao je Mitrović na konferenciji za medije održanoj u glavnoj pljevaljskoj ulici.

Akciju su podržao i ženski fudbalski klub Fudbalskog kluba Breznica.

Direktorica Doma zdravlja Branka Stanković kazala je da daju podršku Institutu koji sprovodi ovu akciju.

"Cilj svega ovog je da se dođe do pravih relevantnih podataka o stepenu zagađenosti kojem su izloženi stanovnici Pljevalja i koje ima reperkusije na naše zdravlje", rekla je Stanković.

Kazala je da će se između ostalog analizirati prisustvo teških metala u organizmu građana, što je u direktonoj vezi sa zagađenjem.

"Biraćemo različite populacije iz industrijskog mjesta, drugih mjesta kako bi imali što relevantnije podatke", kazala je Stanković.

Kazala je da će Institut za javno zdravlje raditi uzorkovanja i ispitivanja a da Dom zdravlja Pljevlja pruža podršku u realizaciji ovog projekta.

"Izloženost stanovništva industrijski kontaminiranim oblastima predstavlja globalni zdravstveni problem. Kontaminirane oblasti su one oblasti koje nastaju kao posljedica ranijih i postojećih industrijskih aktivnosti uključujući rad fabrika, rudnika, toplana, elektrana i drugih proizvodnih postrojenja, postrojenja za spaljivanje komunalnog medicinskog otpada itd", navodi se u obavještenju o istraživanju Instituta za javno zdravlje koje je potpisao direktor Igor Galić..

Naglašava da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definiše kontaminirana područja kao, "područja na kojima se trenutno izvode ili su se izvodili industrijske aktivnosti koji su uzroke ili su mogli uzrokovati direktno ili indirektno (otpad) hemijsko zagađenje zemljišta, površinskih ili podzemnih voda, vazduha, hrane i imali su ili mogu imati uticaj na ljudsko zdravlje".

"Glavni cilj ovog projekta je da pruži informacije zvaničnim institucijama, posebno kreatorima politikaka regulatorima, kako bi se donijele najbolje moguće odluke u cilju zaštite zdravlja stanovništva koje živi na teritoriji opštine Pljevlja", ističe se u obavještenju.

"Na osnovu podataka o koncentraciji teških metala, polihlorovanih bifenila poliaromatičnih ugljovodonika u zemljištu, vodi hrani, kao sadržaja teških metala u humanim uzorcima (krvi, urin i kosa) i upitnika koji pokriva niz relevantnih aspekata, biće izvršena procjena zdravstvenog rizika", navodi se u obavještenju.

Ovo istraživanje će sprovoditi tim Instituta za javno zdravlje.

Od učesnika u istraživanju se očekuje da učestvuju a popunjavanju upitnika, kao i da dozvole uzimanje uzoraka urina, kose i krvi kako bi se moga sprovesti laboratorijska ispitivanja.

U obavještenju se dodaje da je, "Institut za javno zdravlje dobio saglasnost Etičkog komiteta za sprovođenje navedenog istraživanja. Ovo istraživanje je u skladu s Međunarodnim etičkim smjenicama za biomedicinska istraživanja na ljudima. Pristup podacima imaće isključivo odgovorne osobe".

"U bazu podataka se ne upisuju lični podaci kao što su ime i prezime, adresa stanovanja i drugi podaci po kojima bi se učesnici mogli identifikovati. Prikupljeni podaci smatraju se povjerljivim i obrađivaće se samo zbirno bez mogućnost identifikacije osobe", navodi se u obavještenju Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: