Vladi predat zahtjev 68 NVO, traže da se u odluke o poligonu uključi i GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Potpisnici traže da u radni tim uključi predstavnik te Građanske inicijative Milan Sekulović

5138 pregleda 1 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Jelena Jovanović
Sinjajevina, Foto: Jelena Jovanović

Vladi Crne Gore danas je predat zahtjev 68 nevladinih organizacija iz Crne Gore kojim se traži uključivanje predstavnika Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Milana Sekulovića u radni tim za preispitivanje odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini, a zahtjev je adresiran premijeru Dritanu Abazoviću.

Kako navode u saopštenju GI Sačuvajmo Sinjajevinu, Vlada Crne Gore je u oktobru formirala radnu grupu koja do kraja godine treba da predloži naredne korake za implementaciju Zaključaka Vlade od 12. septembra 2019. godine kada je 74.590.381 metara kvadratnih Sinjajevine ustupljeno na korišćenje Ministarstvu odbrane za potrebe formiranja vježbovno-strelišnog poligona Vojske, ili da predloži novo adekvatno rješenje za poligon u skladu sa kriterijumima.

"Vlada Crne Gore u radnu grupu nije uključila predstavnike civilnog sektora, iako je Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu zvanično tražila da bude dio radnog tima", naglašavaju u saopštenju.

Iz te GI su naveli da okupljaju predstavnike lokalnih stočarskih zajednica Sinjajevine, ali i sve građane kojima je stalo do ekološke Crne Gore i od 2018. godine se protivi uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini.

"Studija Agencije za zaštitu prirode i životne sredine pokazala je da Sinjajevina zbog izuzetnog biodiverziteta, te kao najveći pašnjak na Balkanu i drugi po veličini u Evropi, treba da bude proglašena regionalnim parkom prirode. U skladu sa tim organizovali smo više protesta za odbranu Sinjajevine, ali i događaja u cilju popularizacije te planine kao turističke destinacije. Takođe, osim impozantnog biodiverziteta, Sinjajevina kao stočarska planina može biti veliki proizvođač organske, zdrave hrane. Ranija analiza Agrokombinata 13. jul pokazala je da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti preko 1.000 tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i 4.000 tona sijena. Stoga mi potpisnici zahtjeva Abazoviću zahtijevamo od Vlade Crne Gore da u radni tim koji će se baviti preispitivanjem odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini uključi predstavnika Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, Milana Sekulovića", naglašavaju u saopštenju.

Bonus video: