Pljevlja: Inspekcija stopirala gradnju pilane u Vrulji

Prijavu zbog početka gradnje poslovnog objekta površine 600 metara kvadratnih bez građevinske dozvole, nedaleko od obale rijeke Ćehotine, podnio je vlasnik jedne od najvećih plantaža organskih jabuka

11528 pregleda 5 komentar(a)
Dozvola davno istekla: Zaustavljeni radovi na pilani, Foto: Privatna arhiva
Dozvola davno istekla: Zaustavljeni radovi na pilani, Foto: Privatna arhiva

Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Pljevlja odbio je da izda građevinsku dozvolu preduzeću “Ekoplod” iz Bijelog Polja, koje je prije par mjeseci započelo gradnju pogona za preradu drveta u pljevaljskom selu Vrulja.

To je “Vijestima” potvrdila sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Mira Čolović.

Kazala je da je na njihovo rješenje ovlašćeni zastupnik preduzeća izjavio žalbu glavnom administratoru Opštine Pljevlja.

Prijavu zbog početka gradnje poslovnog objekta površine 600 metara kvadratnih bez građevinske dozvole, nedaleko od obale rijeke Ćehotine, protiv odgovornog u firmi “Ekoplod” iz Bijelog Polja Miloja Varagića, podnio je vlasnik jedne od najvećih plantaža organskih jabuka u pljevaljskoj opštini Dejan Mrdak.

Njegova plantaža zasađena je na pet i po hektara i nalazi se na svega tridesetak metara od mjesta na kojem je započeta gradnja peletare.

Mrdak kaže da je u međuvremenu građevinska inspekcija zabranila Varagiću izvođenje radova zbog neposjedovanja građevinske dozvole.

”Građevinska inspekcija, na čelu sa glavnom inspektorkom Mirjanom Đurišić, reagovala je na osnovu moje prijave i zapečatila objekat. Očekujem da će građevinska inspekcija donijeti rješenje o rušenju postojećeg objekta, kao i trafostanice koja je postavljena bez građevinske dozvole. On ne posjeduje nikakve papire i bez građevinske dozvole je krenuo u gradnju objekta na obali rijeke Ćehotine, čiji gornji tok gdje se nalazi sporna parcela, treba da bude proglašen zaštićenim područjem i parkom prirode. Prethodni vlasnik, firma ‘Bambis’, od koje je Varagić kupio imanje imao je građevinsku dozvolu koja je istekla 2020. godine. Na mjestu izvođenja radova nije postavljena ni tabla sa podacima o izdatoj građevinskoj dozvoli, investitoru, vremenu počekta i završetka radova”, rekao je Mrdak.

Ovlašćeni zastupanik “Ekoploda” Milovan Varagić ranije je kazao “Vijestima” da je radove izvodio na osnovu građevinske dozvole koju je Sekretarijat za uređenje prostora izdao prethodnom vlasniku “Bambis grupi” 2017. godine, od koje je on kupio zemljište.

Tvrdi i da su radovi započeti u roku od dvije godine kako je to naznačeno u rješenju o izdavanju građevinske dozvole, odnosno da je “Bambis grupa” prijavila početak izvođenja radova 12. 9. 2019. godine tadašnjem resornom Ministarstvu.

Varagić je kazao da se gradnji objekta jedino protivi Mrdak i još jedan od mještana Vrulje, dok je njih 40 dalo podršku da izgradi pogon za preradu drveta.

Tvrdi da je Sekretarijatu za uređenje prostora podnio zahtjev za izmjenu građevinske dozvole na novog investitora, odnosno njegovu firmu i kaže da su radovi do sada izvođeni za “Bambis grupu”.

U Sekretarijatu za uređenje prostora Opštine Pljevlja “Vijestima” su kazali da oni smatraju da je dozvola istekla s obzirom na to da radovi nisu započeti u naznačenom roku, niti je u roku od sedam dana prijavljen početak pripremnih radova, kako je to naznačeno u dozvoli. Smatraju i da se dozvola ne može produžiti iz istih razloga.

”Bambisu” je građevinska dozvola izdata 13. 9. 2017. godine za gradnju pogona za primarnu preradu drveta površine oko 600 metara kvadratnih. U tom dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da će investitoru prestati pravo na građenje objekta ukoliko u roku od dvije godine ne započne gradnju.

Mrdak očekuje da će država sačuvati ovo mjesto od dalje devastacije i konačno stati na kraj, kako je rekao, građevinskoj i šumskoj mafiji u Crnoj Gori.

Bonus video: