Prva grupa volontera Mirovnog korpusa počinje službu u Crnoj Gori

Volonteri Mirovnog korpusa radiće zajedno sa kolegama iz Crne Gore, predavati engleski jezik, pokretati programe i inicijative za mlade, organizovati različite vannastavne aktivnosti i još mnogo toga, ističu se u saopštenju

1928 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šest Amerikanaca će 9. decembra u Podgorici položiti zakletvu kojom će se obavezati na dvije godine službe u Crnoj Gori kao volonteri Mirovnog korpusa, saopštili su iz Američke ambasade u Podgorici.

"Grupa Mirovnog korpusa će prvi put volontirati u Crnoj Gori, jer je zbog pandemije koronavirusa prethodna, morala biti evakuisana u martu 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će volonteri raditi zajedno sa kolegama iz Crne Gore, predavati engleski jezik, pokretati programe i inicijative za mlade, organizovati različite vannastavne aktivnosti i još mnogo toga.

Saradnja između Mirovnog korpusa i Vlade Crne Gore je jasan pokazatelj jake veze koja postoji između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore, naglašava se u saopštenju.

Volonteri će nakon ceremnije poći na lokacije gdje će započeti svoju službu.

Mirovni korpus predstavlja međunarodnu mrežu volontera, članova zajednice, partnera iz zemlje domaćina i zaposlenih koji imaju za cilj promociju mira i prijateljstva, dodaje se u saopštenju.

Projekti na kojima rade sa članovima zajednice, uključuju oblasti obrazovanja, zdravlja, životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja zajednice i razvoja mladih.

Od osnivanja Mirovnog korpusa 1961. godine, više od 240 hiljada Amerikanaca volontiralo je u više od 140 zemalja svijeta, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: