Projekat SI4CARE pokreće Centar kompetencija za društvene inovacije u svrhu aktivnog i zdravog starenja

Centar kompetencija će pod rukovodstvom Stručne komisije, podsticati aktivan, strateški pristup oblasti društvenog razvoja i ulaganja u njega, što zahtijeva pažnju i saradnju svih ključnih aktera u oblasti aktivnog i zdravog starenja

1831 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Projekat SI4CARE, koji vodi Univerzitet u Ljubljani, postavio je temelje za stvaranje Centra kompetencija za društvene inovacije u svrhu aktivnog i zdravog starenja, koji ima za cilj da poveže istraživačke institucije, opštine, ministarstva, volonterske organizacije i druge zainteresovane aktere, da sarađuju u realizaciji svoje misije pronalaženja i pružanja novih rješenja i savremenih koncepata za aktivno i zdravo starenje, promovisanja društvenih inovacija, pozitivnog stava i međugeneracijske solidarnosti za budućnost, sa posebnim akcentom na osjetljive grupe, uključujući i stariju populaciju.

Odluku o stvaranju Centra kompetencija donijelo je partnerstvo SI4CARE u junu 2022. godine tokom projektnog događaja održanog u Atini. U septembru 2022. godine Akademski senat Univerziteta u Ljubljani, gdje će centar biti smješten, zvanično je donio odluku o osnivanju Centra kompetencija.

Njegovo osnivanje predstavlja realizaciju formalne posvećenosti projekta SI4CARE evropskim vrijednostima i vodiće računa o promociji i unapređenju rezultata SI4CARE, kao i o nastavku funkcionisanja međunarodnog ekosistema nakon završetka projekta.

Detaljnije, aktivnosti Centra kompetencija obuhvataju organizovanje sastanaka i radionica, stručnu podršku u obuci i edukaciji starijih lica za povećanje njihove digitalne pismenosti i biće usmjerene na opštu međunarodnu razmjenu znanja između uključenih aktera koji se bave aktivnošću i zdravim starenjem, kroz svoju godišnju konferenciju sa predstavnicima organizacija različitih struktura iz regiona ADRION. Prva godišnja konferencija održaće se u proljeće 2023. godine u Ljubljani na završnom događaju projekta SI4CARE.

Centar kompetencija će na taj način, pod rukovodstvom Stručne komisije, podsticati aktivan, strateški pristup oblasti društvenog razvoja i ulaganja u njega, što zahtijeva pažnju i saradnju svih ključnih aktera u oblasti aktivnog i zdravog starenja. U ovoj oblasti rješavaće se ključni izazovi, posebno u pogledu natprosječno brzog rasta udjela stare populacije u ukupnoj populaciji i potrebe za digitalnom transformacijom integrisane dugotrajne njege.

Kao što su istakli Siette J. et al., pružanje adekvatnih zdravstvenih usluga sve većem broju ljudi koji stare, sada je ključno pitanje, a jedan od odgovora, jeste upravo kreiranje ambijenta življenja uz pomoć tehnologije i razvoja inteligentnih sistema.

”Društvene inovacije ovdje igraju važnu ulogu. Ako se primijene na zdravstveni sistem, stvaraju društvenu vrijednost sa efektivnim uticajem na društvo, agregirajući potrebe i interese, povećavajući građansko učešće i jačajući društvenu koheziju”, izjavio je vođa projekta SI4CARE i rukovodilac Centra kompetencija prof. Vlado Dimovski sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Projekat SI4CARE rješava ovaj zajednički izazov doprinoseći razvoju efikasnog transnacionalnog ekosistema za primjenu društvenih inovacija u integrisanim zdravstvenim uslugama za starije osobe.

Centar komptenecija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje će se stoga uklopiti u ovaj okvir nadovezujući se na dostignuća projekta, obezbjeđujući primjenu i kontinuitet SI4CARE integrisanog modela zdravstvene njege i omogućavajući njegovo širenje na druge regione.

Bonus video: