MUP: Narednih dana olujno vrijeme, podignuta operativna spremnost

Ciklonska aktivnost će u južnim-primorskim i centralnim djelovima, pa prema sjeveru (Kolašin, Žabljak i sjeveroistočni dio prema granici sa Albanijom) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar

31765 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnji poslova (MUP) saopštio je da je na osnovu informacije dobijene od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, poslao obavještenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, za period od 9. do 11. decembra očekuje se ciklonska aktivnost, koja će u južnim-primorskim i centralnim djelovima, pa prema sjeveru (Kolašin, Žabljak i sjeveroistočni dio prema granici sa Albanijom) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar.

U nedjelju popodne, dodaju, na sjeveru će doći do osjetnog zahlađenja uveče i tokom noći u većini mjesta na sjeveru u pravcu centralnih viših predjela kiša će preći u snijeg.

"Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu, očekuje se kratkotrajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale. Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, potencijalno su mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla", piše u saopštenju.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a pozvao je građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.