Dukaj sa ambasadorom Francuske: Iskustvo naših partnera ključno za nas

Timonije je predao Dukaju izvještaj koji je pripremila ANSSI, u vezi sa zaštitom Vladinog informacionog sistema, kao i sa oporavkom sistema od sajber napada koji se dogodio 20. avgusta

3105 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, poručio je da je formiranje budućeg Regionalnog centra za edukaciju o sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta od posebnog značaja za Crnu Goru.

On se danas sa saradnicima sastao sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijem.

Sastanku je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva javne uprave, prisustvovao i Sedrik Gruse, saradnik na projektima regionalnog uvezivanja u borbi protiv sajber kriminala.

Timonije je, kako je saopšteno, predao Dukaju izvještaj koji je pripremila ANSSI (Francuska Nacionalna agencija za bezbjednost informacionih sistema), u vezi sa zaštitom Vladinog informacionog sistema, kao i sa oporavkom sistema od sajber napada koji se dogodio 20. avgusta.

Dukaj se zahvalio Timoniju na zalaganju, kao i na bezrezervnoj podršci i pomoći i Francuske u lociranju, sanaciji i ponovnom pokretanju informacionog sistema Vlade.

Dukaj
foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

“Iskustvo naših partnera je za nas ključno, posebno u oblasti sajber bezbjednosti, stoga je formiranje budućeg Regionalnog centra za edukaciju o sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta od posebnog značaja, jer će Crnu Goru pozicionirati kao regionalni centar za edukaciju u oblasti sajber bezbjednosti i razvoja sajber kapaciteta”, istakao je Dukaj.

Gruse je, kako dodaju, predstavio projekat kreiranja te institucije u Crnoj Gori i istakao važnost saradnje koja je uspostavljena sa Univerzitetom Crne Gore.

Sagovornici su, kako navode, iskazali otvorenost za još intenzivniju saradnju i razmjenu iskustava, posebno u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti.

Bonus video: