Vučković: Uprkos napretku, svjedočimo da se mnoga zagarantovana ljudska prava i dalje krše

"Svi zajedno moramo da radimo na podizanju svijesti javnosti koja su to ljudska prava i nastaviti sa izgradnjom efikasnih mehanizama za bezbjedno izražavanje svih vrsta posebnosti"

5271 pregleda 2 komentar(a)
Vučković, Foto: Vrhovni sud Crne Gore
Vučković, Foto: Vrhovni sud Crne Gore

Međunarodni Dan ljudskih prava povod je da još jednom pošaljemo poruku da su ljudska prava, iako zagarantovana Ustavom i brojnim domaćim i međunarodnim deklaracijama, svakoj osobi prvenstveno data rođenjem, poručila je Vesna Vučković, vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore.

"Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti i sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba", kaže Vučković u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Vrhovnog suda Crne Gore.

Naša obaveza, kaže ona, jeste očuvanje, jačanje i dalji razvoj standarda ljudskih prava, ali i kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza.

"Uprkos napretku koji je Crna Gora ostvarila na tom polju, svjedoci smo da se mnoga zagarantovana ljudska prava i dalje krše", naglasila je.

Kaže da stoga svi zajedno moramo da radimo na podizanju svijesti javnosti koja su to ljudska prava i nastaviti sa izgradnjom efikasnih mehanizama za bezbjedno izražavanje svih vrsta posebnosti.

"Samo tako ćemo, kao društvo, moći da kažemo da poštujemo zagarantovana ljudska prava koja su jedan od najjačih pokazatelja uređene države", zaključila je Vučković.

Bonus video: