Otvoren festival "Ubrzaj" regionalnom premijerom filma "Sin", nagrada Siniši Gazivodi za afirmaciju ljudskih prava

Uljarević je poručila da za razliku od političara, oni svoj rad ne usmjeravaju na to da se "nekom dopadnemo nego da društvo mijenjamo na bolje, pa čak i kad to znači otvaranje neprijatnih tema i sukobljavanje sa trenutno preovlađujućim stavovima", a sve kako bi došli do pravednijeg, slobodnijeg i inkluzivnijeg društva

6691 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" otvoren je večeras, tradicionalno na Međunarodni dan ljudskih prava, u Muzičkom centru u Podgorici, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

XIII izdanjem Festivala i regionalnom premijerom filma „SIN”, francuskog pisca i reditelja Florijana Zelera, CGO je obilježio i 20 godina svog rada.

Otvarajući Festival, izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević, osvrnula se na dvije decenije rada CGO-a.

“Tih 20 godina nama su proletjele, jer smo se svaki dan i godinu, dosljedno i posvećeno, zalagali za afirmaciju ljudskih prava i dostojanstvo, za osnaživanje građanskih vrijednosti, za vladavinu prava nasuprot bilo čijem pravu na vladavinu. Zalagali smo se i nastavićemo da se zalažemo za Crnu Goru kao demokratsko društvo odgovornih građana i građanki, u kojem žive evropske vrijednosti i u kojem donosioci odluka rade u skladu sa standardima i najboljim praksama razvijenih demokratija. A put do takvog društva očito nije pravolinijski i nije se lako u tom okviru držati principa i izlagati se napadima i pokušajima diskreditacije od strane onih koji nedostatak znanja, vaspitanja i argumenata nadoknađuju manipulacijama i bestidnošću. Nije lako, ali je potrebnije nego ikad”, kazala je ona.

Uljarević je poručila da za razliku od političara, oni svoj rad ne usmjeravaju na to da se "nekom dopadnemo nego da društvo mijenjamo na bolje, pa čak i kad to znači otvaranje neprijatnih tema i sukobljavanje sa trenutno preovlađujućim stavovima", a sve kako bi došli do pravednijeg, slobodnijeg i inkluzivnijeg društva.

Ona se zahvalila "svim saborcima, partnerima i donatorima, kao i kolegama koji danas čine tim CGO-a".

Uljarević
Uljarevićfoto: CGO

„Živimo turbulentno vrijeme koja nas trese iz temelja, tjera nas da se dnevno određujemo prema vrijednostima i principima, suprostavljajući se u tim određenjima onima koji biraju da žmure na nepodobštine „podobnih“. A tu nema opravdanja za tišinu. Jer tišine ne smije biti pred nepravdom, pred nasilnicima, pred primitivizmom, pred moćnicima koji misle da im je sve dozvoljeno. Filmovi koje ćemo gledati razbijaju svaku misao o tišini kao poželjnom bijegu, osnažuju nas da dignemo glas čuvajući svoje i dostojanstvo onih koji još nisu jači od tišine, a tako im malo treba da budu…“, zaključila je Uljarević.

Ovogodišnja nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma pripala je advokatu Siniši Gazivodi.

„Dan ljudskih prava za nas koji se bavimo ovom temom podrazumijeva momenat kada podvučemo liniju i razmislimo o onome što se desilo u posljednjih godinu na ovu temu. Ove godine ta slika nije lijepa - na evropskom tlu imamo ratnu agresije i kršenje ljudskih prava, a u Crnoj Gori ostaju brojni izazovi u poštovanju ljudskih prava koja zahtijevaju dodatne napore i borbu svih nas. Iako se sa ljudskim pravima rađamo, ljudska prava se uče kao i sve vrijednosti demokratskog društva. To učenje počinje u porodici, u kojoj učimo ono što je ispravno i neispravno, dobro i loše, kako treba i ne treba postupati. Moji roditelji su uložili u to veliki trud i jako sam im zahvalan. CGO-u ovom prilikom zahvaljujem na nagradi i znanju koja sam sticao na svojim počecima, a posebna zahvalnost mom kolegi, mentoru, a prije svega prijatelju - advokatu Goranu Rodiću. Sve što o pravu znam, naučio sam od njega, a prije svega sam naučio da za ono što ispravno vrijedi boriti se do kraja i po svaku cijenu”, kazao je Gazivoda.

Gazivoda
Gazivodafoto: CGO

U obrazloženju nagrade, Uljarević je, između ostalog istakla da se radi o “advokatu koji srce i ogromno pravničko znanje ulaže u svaki slučaj, ne dijeleći ih na velike ili male, posvećujući se podjednako i onima koje vodi kroz profesionalni angažman, kao i onima u kojima dnevno volontira dajući nemjerljiv, iako često nevidljiv, stručni doprinos“. Ona je navela i da je „iako mlad Gazivoda postao autoritet i za one koji ga vole i one koji ga ne vole, jer i jedni i drugi se njemu obraćaju da bi dobili mišljenje, vjerujući u njegov sud i opredjeljenost za pravdu“.

Festival će ove, kao i prethodnih godina, pored Podgorice imati i paralelna izdanja u Kotoru - 11. i 12. decembra u kino „Boka” i Gimnaziji „Kotor“ i Beranama - 13. i 14. decembra u Gimnaziji „Panto Mališić“ i Centru za kulturu. Sve informacije o festivalu dostupne su na veb sajtu www.ubrzaj.me.

Bonus video: