Perović: Crna Gora odgovorno prati i učestvuje aktivno u definisanju NATO agende

Komandant Koledža general-pukovnik Olivije Ritiman sastao se i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim genaralom Zoranom Lazarevićem

2880 pregleda 2 komentar(a)
Perović, Foto: Saša Matić/Gov.me
Perović, Foto: Saša Matić/Gov.me

Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović poručio je da Crna Gora odgovorno prati i učestvuje aktivno u definisanju NATO agende.

Delegacija NATO odbrambenog koledža (NATO Defence College-NDC) iz Rima, koju predvodi komandant Koledža general-pukovnik Olivije Ritiman, boravi u posjeti Crnoj Gori.

Posjeta se, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike "Kursa za visoke oficire“ iz 30 savezničkih i partnerskih država, a sa ciljem upoznavanja sa ključnim odbrambenim i bezbjednosnim pitanjima Crne Gore.

"Naime, NATO odbrambeni koledž, koji na nivou Alijanse ima važnu ulogu u obrazovanju i istraživačkom radu u oblasti transatlantskih bezbjednosnih pitanja, kao dio svog nastavnog programa redovno organizuje ovakvu vrstu posjeta kako bi polaznicima omogućio unapređenje znanja i sticanje uvida u konkretne aktivnosti koje članice", navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva odbrane dr Krsto Perović iskazao je zadovoljstvo što Ministarstvo odbrane ima priliku da bude domaćin prestižnoj obrazovnoj instituciji kao što je NATO odbrambeni koledž.

On je naglasio važnost širenja znanja o kompleksnoj temi kao što je transatlantska bezbjednost.

Osvrnuvši se na savremene globalne izazove, posebno u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu, on je istakao da Crna Gora odgovorno prati i učestvuje aktivno u definisanju NATO agende, ostajući posvećana zajedničkim nastojanjima usmjerenim ka jačanju savezničkih politika i potencijala za odvraćanje i odbranu.

"Predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova održali su prezentacije kako bi polaznike informisali o napretku koji ostvarujemo na planu realizacije ključnih zadataka Alijanse, kao i aktivnostima Crne Gore na međunarodnom planu, sa posebnim fokusom na ulogu naše zemlje u regionalnim okvirima, odnosno doprinosu očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Takođe, organizovana je i posjeta Skupštini Crne Gore gdje su se, tokom sastanka sa predstavnicima Odbora za bezbjednost i odbranu, upoznali sa sveukupnim političkim sistemom naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Komandant Koledža general-pukovnik Olivije Ritiman sastao se, kako je saopšteno, i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim genaralom Zoranom Lazarevićem.

Sagovornici su, kako navode, istakli da vjeruju da će saradnja VCG i Koledža biti dodatno unaprijeđena u narednom periodu, naglasivši značaj obuka koje pruža ta obrazovna institucija.

Poručeno je da su oni razgovarali i o angažmanu Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, kao i modelima dalje saradnje.

Bonus video: