Posječena stabla na Slovenskoj plaži, iz HG Budvanska rivijera kažu da su oboljela i da će zasaditi nova

Ovo je jedina zelena oaza u Budvi i Opština je još prije osam godina imala namjeru da kupi zemlju od Hotelske grupe "Budvanska rivijera" da ga zaštiti

20032 pregleda 21 komentar(a)
Detalj sa Slovenske plaže, Foto: Printscreen
Detalj sa Slovenske plaže, Foto: Printscreen
Ažurirano: 14.12.2022. 14:56h

Više stabala u parku u Turističkom naselju "Slovenska plaža" je posječeno.

Ovo je jedina zelena oaza u Budvi i Opština je još prije osam godina imala namjeru da kupi zemlju od Hotelske grupe "Budvanska rivijera" da ga zaštiti.

"Uznemireni sječom stabala u parku na Slovenskoj plaži, danas ćemo se kao grupa građana okupiti da pokušamo da nađemo odgovor na pitanje zašto se to radi" saopšteno je iz Pokreta 22. novembar

Iz HG Budvanska rivijera je saopšteno:

"Na zahtjev Hotelske grupe Budvanska rivijera urađen je elaborat Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore da se pregleda četinarsko drveće u parku Turističkog naselja Slovenska plaža. Konstatovano je da je 58 stabala oboljelo i postojala je mogućnost da ista ugroze goste, građane i objekte.

Iz tog razloga, Hotelska grupa Budvanska rivijera je preduzela akciju sječe pred sezonu 2022. kada je uklonjeno 13 stabala. Tokom sezone se desila situacija u kojoj je jedan bor pao, ali na sreću bez posljedica po bezbjednost.

Sada smo shodno urađenom Elaboratu ostala drveća uklonili. Sljedeći korak je uklanjanje korijena stabala, koje zbog specifičnosti korijena nećemo moći ukloniti samo otkopavanjem, nego ćemo morati angažovati firme koje su specijalizovane za ove vrste poslova.

Na mjestima gdje su se nalazila stabla u budućem periodu ćemo zasaditi nova. Kako je ovo velika i skupa investicija, istu ćemo izvoditi fazno", objasnili su.

Komunalno: Lokacija nije u našoj nadležnosti

Komunalno preduzeće ogradilo se od sječe stabala u okviru Turističkog naselja “Slovenska plaža”, navodeći da ta lokacija nije u njihovoj nadležnosti.

“Željeli bismo da se ovim putem oglasimo povodom video snimka koji je negdje uznemirio naše sugrađane. Osnovna djelatnost naše RJ Zelenilo je održavanje javnih zelenih površina na teritoriji Opštine Budva. Međutim, pod održavanjem javnih zelenih površina podrazumijevaju se one javne površine koje su predviđene, odnosno obuhvaćene godišnjim planom i programom održavanja.

"Želimo da istaknem da aktivnosti uklanjanja drveća na lokaciji parka 'Slovenske plaže' nisu aktivnosti radnika Komunalnog preduzeća Budva, odnosno naše RJ Zelenilo, kao i da održavanje ove lokacije nije predviđeno našim godišnjim programom”, ističu iz tog preduzeća.

Bonus video: