Rmandić: Policiji zabranjeno da se brani, sve dok ne vidimo krvave glave naših kolega

"Zvuči apsurdno, ali čak i tada policajac uvijek dobija naređenje da u zaštiti sopstvenog života upotrijebi silu najmanjeg mogućeg intenziteta"

17726 pregleda 33 komentar(a)
Rmandić, Foto: Slađan Fatić
Rmandić, Foto: Slađan Fatić

Nema protesta i demonstracija na kojima pripadnicima policije nije upućena makar jedna psovka ili uvreda. Ko god je u ovom društvu bio nečim nezadovoljan, a nemoćan da to riješi kroz institucije, krivca je našao u policiji. Psovke, uvrede, prijetnje, kamenice, baklje … . Agresija ide toliko daleko da se na policajce bacaju i molotovljevi kokteli, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić.

Rmandić navodi da ljudi širom svijeta koriste različite metode za oslobađanje od stresa, ublažavanje frustracije, kanalisanje bijesa i liječenje kompleksa a da su crnogorski građani našli besplatan i, što je vrlo važno, nekažnjiv metod da iz sebe izbace svu negativnu energiju, a kao savršen objekat za to su uzeli policiju.

"Vječitog krivca za sve i svačije nevolje i probleme. Nepomični i nijemi džak za udaranje i iživljavanje mnogih".

Za sve to vrijeme, navodi Rmandić, policija dobija naređenja da čeka, trpi, ne reaguje i ne koristi silu.

"Praktično, nama je zabranjeno da se branimo sve do trenutka dok ne vidimo krvave glave naših kolega i dok ne shvatimo da su nam ugroženi životi. Zvuči apsurdno ali čak i tada policajac uvijek dobija naređenje da u zaštiti sopstvenog života upotrijebi silu najmanjeg mnogućeg intenziteta. Djeluje nadrealno, nelogično i neobjašnjivo da žrtva, čak u samoodbrani, brani svog napadača od sebe samog ali je to realnost i sudbina crnogorskog policajca", rekao je Rmandić.

Poručuje da njihove polomljene kosti i razbijene glave niko ne broji niti se na njih obazire.

"Kao da mi nismo nečiji sinovi i kćeri, očevi i majke, braća i sestre. Kao da za nas nema ko da brine i kao da za nama nema ko da zaplače".

Ističe da nisu primijetili da je neko osudio napad na policiju prije dvije noći.

"Bestidne uvrede, psovke i prijetnje koje su prerasle u fizički napad su ostale bez komentara i osude ogromnog broja nevladinih organizacija, političkih partija, građanskih aktivista. Čak se ni organizatori skupa na kome se to dogodilo nisu udostojili da se makar ograde od napada na policiju", rekao je Rmandić.

Dodaje da je potpuno jasno da bi demonstrantima od prije dvije noći, onima koji su bili prije a i onima koji će, moguće, doći posle njih, Skupština odlično poslužila kao soba za liječenje stresa.

"Vrlo rado bi rasturili i polomili sve što nađu u njoj, možda bi nekome palo na pamet da izazove i požar. A onda kad se za dan-dva sve smiri došlo bi renoviranje, popravke, čišćenje i sve to bi neko morao da plati. Od kojih para? Od naših zajedničkih naravno. Od penzionerskih, policijskih, profesorskih, radničkih, seljačkih. Čak i od para istih onih koji su tu štetu napravili", navodi on.

Poručuje da ne smiju i ne mogu dozvoliti da neko iz obijesti, bahatosti ili osjećaja sopstvene moći uništava ono što su generacije gradile i stvarale, bilo koji objekat i bilo čija imovina da je u pitanju.

Stoga je Rmandić građanima uputio, kako kaže, jednostavnu i iskrenu molbu.

"Kada sledeći put pođete na neki protest budite čvrsti i istrajni u svojim zahtjevima ali budite i dostojanstveni. Bez uvreda, psovki i nasilja. Ne dozvolite da budete izmanipulisani i zloupotrijebljeni jer policajci nisu Vaši neprijatelji. Naprotiv. Policijski moto "Služiti i štititi" dovoljno govori o tome kakva je naša uloga i položaj u društvu. Budimo na istoj strani. Za donosioce odluka u državi imamo jednostavan, odlučan i opravdan zahtjev. Pooštrite kaznenu politiku, stvorite nam uslove za rad i dozvolite da se zakon obračuna sa svima onima koji misle da su jači i važniji od države. Jedino tako će se svaki mirni i pošteni građanin ove države osjećati sigurno i zaštićeno", piše u saopštenju Rmandića.

Bonus video: