Kotorska URA: Opasna politizacija zločina u Morinju

"Slogan protestnog skupa 'Morinj nije Lora' je krajnje neprimjeren. Niti jedan zločin se ne može pravdati, upoređivati ili kriti iza drugoga", poručuju iz Ure

2922 pregleda 3 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Iz kotorskog odbora Građanskog pokreta URA oglasili su se povodom izjava sa protesta u Morinju, održanog prije dva dana ispred zaključanih kapija bivšeg vojnog skladišta u tom naselju, gdje je 1991-92. funkcionisao takozvani Sabirni centar JNA za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta.

Iz Ure su kazali da podržavaju pravo građana na slobodno okupljanje i da dijele nezadovoljstvo oko "niza propusta koji su pratili postavljanje memorijalne ploče".

"Propuštena je prilika da se na adekvatan način zaokruži priča oko logora Morinj, obilježavanjem mjesta zločina, sa ciljem da se tako nešto više nikad ne ponovi“, navodi se u reagovanju.

Iz Ure ističu da su naročito opasne poruke koje su se mogle čuti na skupu, odnosno relativizovanje zločina počinjenih u logoru Morinj.

"Posebno ako se uzme u obzir prisustvo brojnih čelnika opštine iz redova Demokrata, NSD-a i Ujedinjene. S obzirom na to da su opštinski funkcioneri skupu prisustvovali u toku radnog vremena, postavlja se pitanje da li su na isti išli u ime opštine, i ukoliko nisu da li će snositi posljedice, jer nisu bili na radnom mjestu. Podsjećamo da su skupu prisustvovali i prisutnima se obraćali između ostalih potpredsjednik opštine Siniša Kovačević (Ujedinjena), i potpredsjednik skupštine Špiro Vulović (DCG), te šef kabineta predsjednika opštine, menadžer opštine, sekretar za finansije, direktor JP Lovanja, predsjednik UO TO Kotor mnogi drugi“, dodaje se u saopštenju.

Po društvo je, dodaju, opasna politizacija zločina, kako od onih koji su postavili memorijalnu ploču, tako i od onih koji "organizuju proteste sa ovakvim porukama".

"Slogan protestnog skupa 'Morinj nije Lora' je krajnje neprimjeren. Niti jedan zločin se ne može pravdati, upoređivati ili kriti iza drugoga. Opštinski odbor URA Kotor, podržaće svaku inicijativu o postavljanju memorijalne ploče na mjestu stradanja, koja će biti urađena po zakonu, i sa tekstom koji odgovara istorijskim činjenicama. Zajednica koja je spremna da se suoči sa sramnom epizodom svoje istorije pokazuje zrelost i ne treba da se stidi takvog čina“, zaključuju iz kotorskog odbora GP URA.