Prostor preuzima Vlada ili lobiji

Kalezić: MORT je i sada imao instrumente za "uvođenje reda", ali je to bila dimna zavjesa da se djeluje za interese odabranih
96 pregleda 2 komentar(a)
Jelisava Kalezić, Foto: Boris Pejović
Jelisava Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.09.2017. 19:54h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) je i 2008. Zakonom o planiranju prostora imalo instrumente za "uvođenje reda", ali je taj propis korišćen kao dimna zavjesa da se djeluje shodno interesima odabranih, ocijenila je profesorica Građevinskog fakulteta i bivša opoziciona poslanica Jelisava Kalezić.

Međutim, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je sinoć ponovio da oni namjeravaju da uvedu red.

"Na 13.800 kvadratnih kilometara naše države, aktivno je 600 planova. Ima li igdje da se toliki prostor, sa tolikom gustinom stanovništva, planira na 24 lokacije", pitao je Radulović predstavljajući novinarima zakon.

Poslanici će u Skupštini 26.septembra raspravljati o tom vladinom predlogu.

Jelisava Kalezić je za "Vijesti" kazala da je skoro deceniju i po MORT "uspješno uništio" planerske institucije koje su radile dokumentaciju na državnom, regionalnom i opštinskom nivou.

"Time je učinjena velika šteta. Sadašnji pokušaj da se ovim predlogom ta šteta otkloni tako što će se pri MORT-u formirati planerski timovi ostavlja mogućnost za kvalitetniji i prinicipijelniji odnos prema izradi, praćenju i inoviranju planova. Ali, šta je garancija tome? Ništa. Pogotovo ne da ista vladajuća nomenklatura 'poboljšava' odnos prema prostoru koji je u znatnoj mjeri ugrozila", rekla je Kalezić.

Predsjednici opozicionih opština - Budve, Kotora i Herceg Novog, prekjuče su pozvali poslanike da ne prisustvuju sjednici Skupštine na kojoj će se glasati za predlog. I predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović usprotivio se zbog vladinog predloga zakona.

Oni smatraju da bi Predlog zakona doveo do centralizacije, finalne pohare resursa i uskraćivanja novca opštinskim budžetima.

Inženjerska komora juče je ocijenila da je Predlogom zakona struka potcijenjena . Predsjednik te komore Boris Ostojić istakao je to tijelo nije konsultovano.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić smatra da je u interesu svih građana da se Predlog zakona povuče iz skupštinske procedure. On je, u otvorenom pismu šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu, naveo da se propisom ukida autonomnost lokalnih samouprava, a moć koncentriše u rukama jednog čovjeka - ministra, što je veoma opasno po buduće procese.

Ukoliko se usvoji sadašnja verzija novog zakona o planiranju prostora, tvrdi Bečić, biće to potpuna predaja prostora Crne Gore u ruke građevinskih lobija i njihovih saučesnika iz Vladinih kabineta.

Ministar je sinoć demantovao navode da se oduzimaju ingerencije opština, tvrdeći da se “uvodi Savjet za reviziju plana, čiji je član iz Opštine i ona ga predlaže, te svaka lokalna samouprava ponaosob može da utiče na plan i radi paralelno čitavo vrijeme".

Ministar tvrdi da Kotor, Budva, Herceg Novi i Bar od 2008. nijesu donijeli prostorno-urbanistički plan.

On je demantovao da će opštine izgubiti prihode, dodavši da predlog zakona ne poznaje oslobađanje plaćanja komunalija.

Predsjednica IO Strukovne komore arhitekata Maja Velimirović - Petrović rekla je da se zakonom uvodi “totalni centralizam” u procesu planiranja prostora, pri čemu sve poslove od pripreme, izrade, implementacije planova vrši MORT. Naglasila je da je ukinuta planerska struka, jer su ukinute licence za fizička i pravna lica u oblasti izrade prostornih i urbanističkih planova.

DPS je opozicionim opštinama i do sada otežavao razvoj

Kalezić je “Vijestima” kazala da je Vlada i do sada opštinama sprečavala korišćenje resursa kao razvojne poluge.

"Od koncesija na šume, mineralne sirovine i slično, veći dio ne ide opštinama. S druge strane, opštine su propuštale da se kadrovski osposobe da se prostor kvalitetno isplanira", rekla je Kalezić.

Ona je dodala i da je "vladajući DPS opozicionim opštinama otežavao razvoj".

"Primjer Šavnika je tragikomičan. Jedna referentna, u jugoslovenskom prostoru, planerska kuća uradila je prostorni i generalni urbanistički plan, na poziv opozicione opštinske uprave. Čim je vlast promijenjena, novi predsjednik je prvim zvaničnim aktom stavio ove planove van snage...", kazala je Kalezić.

Bonus video: